BredeSchoolNet


Geld en tempo voor opvang op school

Half juni sprak de Tweede Kamer over het Stappenplan Voor- en Naschoolse Opvang, de uitwerking van de motie Van Aartsen/Bos. De meeste partijen willen meer geld en meer tempo.

Het stappenplan geeft aan wat er moet gebeuren om de motie Van Aartsen/Bos (voor- en naschoolse opvang op, of via school) uit te kunnen voeren. De ministers van onderwijs en sociale zaken onderscheiden een inspanningsverplichting op 1 januari 2007, en een resultaatverplichting op 1 augustus van hetzelfde jaar. Verder doet het stappenplan verslag van gehouden onderzoek, en verwijst het naar te houden onderzoek. O.a. wijzen de ministers op een nulmeting die is gehouden over de extra energie die de invoering van de motie kost. En dat die zal worden vergeleken met latere metingen, waarna eventueel een tegemoetkoming in de kosten volgt.

Voor het overleg had de WOK, de werkgroep onderwijs kinderopvang, al op het stappenplan gereageerd. De club van onderwijsbestuurders,
-vakbonden, en kinderopvangorganisaties stuurde de Kamer een brief waarin werd aangedrongen op meer geld, en degelijk onderzoek naar de beschikbare en benodigde opvang.

Ook de Kamer wijst op deze punten, en verwijst naar de motie Balemans/Hamer die in februari is aangenomen en waarin ook wordt gevraagd om een investeringsplan. In de woorden van Balemans van de VVD: Bij extra taken hoort extra geld.

De Kamer wil bovendien meer tempo. Van de VVD mag het verschil tussen een inspanningsverplichting op 1 januari 2007 en een resultaatverplichting op 1 augustus, vervallen. Volgens Balemans kan het zogenaamde makelaarsmodel al per januari 2007 werken. Daarna kan de opvang op school doorgroeien naar een compleet dagarrangement voor kinderen en zelfs op den duur een brede school'.

Minister van der Hoeven beloofde te zullen overleggen met minister Zalm over een vergoeding van de onkosten die gemaakt zijn tijdens de voorbereiding.
De Geus kwam tijdens het overleg met de stelling dat de werkgevers verplicht moeten worden mee te betalen aan de kinderopvang. Nu doen zij dat in 65% van de gevallen. Een deel van de Kamer, Mariëtte Hamer (PvdA) voorop, is het hier niet mee eens: Hamer wil dat kinderopvang een basisvoorziening wordt. Over haar initiatiefwetsvoorstel moet de Kamer nog spreken.

Het stappenplan vindt u onder documenten. Het staat ook de website van het ministerie van OCW: http://www.minocw.nl/documenten/17459.pdf

In de WOK zitten Bond KBO, Besturenraad, VOS/ABB, VOO, VBS, Concent, PCSO, AOb, AVS, Mogroep, KOV, SKON, BOink, NKO, Ouders & COO, LOBO, AbvaKabo, FNV, OCNV, VNG, min. SZW, min OCW. De brief staat op de site van een van de leden, de Besturenraad:
http://www.besturenraad.nl/docs/kinderopvang-brief-wok-8-6-2006.doc