Ministerie van Verkeer en Waterstaat

opening van een Rioolwaterzuiveringsinstallatie

Toespraak | 22-06-2006 | Amsterdam | Melanie Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Het gaat goed met Amsterdam. Het toerisme zit in de lift: het afgelopen jaar steeg het aantal hotelgasten met bijna tien procent. De werkloosheid daalt: in 2005 waren er maar liefst twaalf procent meer uitzendbanen dan in 2004. En cultuurliefhebbers kunnen ook dit jaar hun hart weer ophalen aan een breed scala aan activiteiten. Denk alleen maar aan de vierhonderdste verjaardag van Rembrandt die grotendeels in de hoofdstad wordt gevierd.

Graag voeg ik nog een vierde thema toe aan dit rijtje. Een thema dat minder voor de hand ligt, maar zeker niet minder belangrijk is, namelijk de zuivering van het hoofdstedelijk rioolwater. Want ook daarmee gaat het goed in Amsterdam.

De hypermoderne installatie - zowel van binnen als van buiten - die ik hier vandaag mag openen gaat zorgen voor miljoenen liters schoon water en is daarmee van levensbelang voor onze hoofdstad. Mijn felicitaties aan het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en niet te vergeten de gemeente Amsterdam bij de realisatie van dit project! U komt met deze rioolwaterzuiveringsinstallatie tegemoet aan de hoge eisen die de Europese Unie stelt aan de waterkwaliteit van stedelijk afvalwater. Dat is geen overbodige luxe, want zoals u ongetwijfeld weet moet Nederland in 2015 Kaderrichtlijn Water-proof zijn. Het is dus alle hens aan dek. Voor het Rijk, de provincies, de waterschappen en de gemeenten. Dat heeft u hier goed begrepen. Met deze waterzuiveringsinstallatie van formaat zetten een flink stap vooruit op onze weg naar 2015. Deze installatie is op dit moment de grootste van Nederland, een van de modernste en heeft nog tal van andere kwaliteiten in huis.