Radboud Universiteit Nijmegen


Vrij 23-06-2006 Oudste kinderen gevoeligst voor verschillen in ouderlijke aandacht 13:30 uur Mw. drs. I.D. Tamrouti-Makkink (Sociale Wetenschappen) Titel proefschrift: Every Child is Different: Differential parental treatment and adolescent problem behavior Promotores: Prof. dr. J.R.M. Gerris Prof. dr. M.A.G. van Aken (UU) Copromotor: Mw. dr. S. Dubas (UU) E-mail: i.Tamrouti@pwo.ru.nl

Ondanks het feit dat ouders kinderen binnen het gezin gelijk willen behandelen, ervaren de kinderen die opvoeding meestal anders omdat ze verschillen in volgorde van geboorte, in leeftijd of geslacht. Daarnaast is het gedrag van het kind van invloed op de opvoedingsaanpak. Pegagoge Ilse Tamrouti-Makkink onderzocht of kinderen binnen het gezin verschillen in hoe zij de ouderlijke benadering van wederzijds respect ervaren, maar ook van vrijheidsbeperkende maatregelen en controle, en of deze verschillen voorspellend zijn voor hun probleemgedrag. De onderzoeksgroep bestond uit 288 gezinnen met tenminste twee adolescenten in de leeftijd van 11 tot er met 16 jaar. Ze stelde vast dat verschillen in de opvoeding inderdaad voorspellend kunnen zijn voor het gedrag van de adolescent. Dat is het meest merkbaar in gezinnen met kinderen van verschillend geslacht. Als de oudste jongen meer negatieve controle ervaart dan zijn jongere zus, dan leidt dat tot meer teruggetrokken en depressief gedrag. Is daarentegen de ouderlijke controle gericht op een jongere zus, dan geeft dat minder probleemgedrag bij de oudere broer. Bij oudste meisjes met een jongere broer werkt het precies andersom. Krijgt het oudere meisje meer negatieve controle dan leidt dat tot minder teruggetrokken gedrag. In andere combinaties ­ bijvoorbeeld twee meisjes of twee jongens ­ bestaan er ook verschillen in opvoedingsaanpak, maar heeft dat minder effect op het gedrag van het kind, aangezien ouders hun opvoedgedrag dusdanig aanpassen dat het negatieve effect wordt opgeheven. Ilse Tamrouti-Makkink (Rheden, 1973) verrichtte haar promotie-onderzoek binnen het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Momenteel is zij als docent werkzaam binnen de afdeling Family and Child Care Studies van dit instituut.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --