Radboud Universiteit Nijmegen


Vrij 23-06-2006 Al voor het levenseind palliatieve zorg * 15:45 uur Prof. dr. K.C.P. Vissers (Medische Wetenschappen) Titel rede: Palliatieve Zorg als "Heel" Kunst: Preventie en Integratie in de Levenscyclus

Palliatieve zorg en sedatie komen in de huidige zorg pas in beeld als patiënten uitbehandeld zijn en niet lang meer te leven hebben. Volgens Kris Vissers zal de palliatieve zorg zich in de nabije toekomst ontwikkelen tot een zelfstandig medisch specialisme en daarmee een volwaardige speler worden in de besluitvorming van het medisch handelen. Er zal in een veel eerder stadium van een (levensbedreigende) ziekte aandacht moeten zijn voor de palliatieve zorg. Pas dan is er sprake van een volledig behandelplan, dat recht doet aan `heel de mens'. En niet alleen gericht is op pijnbestrijding, maar ook op het verlichten van psychologische, sociale en spirituele problemen.
Gezondheidswerkers zullen naast de diagnose van een (levensbedreigende) ziekte, ook de kunde van palliatieve zorg integreren in het behandelplan. Zelfs wanneer er nog levensverlengende therapie gegeven wordt. Binnen het recent opgerichte Kenniscentrum Palliatieve Zorg van het UMC St Radboud coördineert Vissers het onderzoek naar toereikende, op maat gesneden palliatieve, transmurale ketenzorg. Prof.dr. K.C.P. (Kris) Vissers (1963) studeerde geneeskunde in Antwerpen en volgde in Antwerpen en Leuven de opleiding tot anesthesioloog. Vissers is de eerste hoogleraar Palliatieve Zorg in Nederland.
* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Staf Concerncommunicatie van het UMC St Radboud Nijmegen, tel: (024) 361 3528, e-mail: info@com.umcn.nl

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --