GroenLinks

Joost Lagendijk naar Kosovo

15 juni 2006

Van dinsdag 20 tot vrijdag 23 juni brengt GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, Kosovo-woordvoerder van het Europees Parlement, een bezoek aan Pristina en Belgrado. Hij spreekt o.a. met Albanese en Servische politici, vertegenwoordigers van de orthodoxe kerk en plaatselijke mensenrechtenorganisaties.

Ook geeft hij een gastcollege aan een school voor aankomend politiek talent afkomstig uit de verschillende Kosovaarse gemeenschappen.

Doel van het bezoek is het voorbereiden van een rapport dat Lagendijk schrijft voor het Europees Parlement over de mensenrechten in Kosovo en over het verloop van de onderhandelingen over een toekomstige status.

Lagendijk: "Tijdens talrijke bezoeken aan Kosovo de afgelopen jaren ben ik ervan overtuigd geraakt dat voorwaardelijke onafhankelijkheid de enige oplossing is. Met voorwaardelijk doel ik vooral op waterdichte garanties voor de bescherming van de rechten van de Servische minderheid".

In februari dit jaar begonnen de onderhandelingen over de uiteindelijke status. Hoewel Kosovo in theorie nog steeds een autonome provincie van Servië is, is het sinds de NAVO-bombardementen in 1999 een protectoraat van de Verenigde Naties.

"Voor bescherming van de minderheden moet de internationale gemeenschap en in het bijzonder de Europese Unie borg staan. Ik wil de komende week vooral zekerheid krijgen over de bereidheid van de Albanese Kosovaren om deze voorwaarden te accepteren. Ook wil ik bekijken in hoeverre de situatie er voor de Servische minderheid op vooruit is gegaan sinds de gewelddadige rellen twee jaar geleden", aldus Lagendijk.

«