Gemeente Enschede

Jongeren ontwerpen hun unieke brink

donderdag 22-06-2006

Jongeren ontwerpen hun unieke brink

Leerlingen van het Stedelijk Lyceum, locatie Vlierstraat, overhandigen op vrijdag 23 juni om 13.30 uur hun ontwerpen voor een unieke brink aan de wethouder van Stadsdeel Zuid, Ed Wallinga. In dit project hebben de jongeren de kans gekregen een brink op hun eigen unieke manier in te richten. Ze presenteren hun ontwerpen in de vorm van tekeningen en schetsen.

De jongeren kregen enkele bouwstenen op het gebied van sport, spel, kunst en natuur aangereikt. NatuurEducatie van de gemeente Enschede coördineerde dit project en ontwikkelde hiervoor een lespakket. De jongeren werden uitgedaagd op een creatieve manier aan de slag te gaan. Ze hebben zelf informatie gezocht bij bewoners, gemeente en instellingen. Ze gingen met opdrachtkaarten en fotocamera's op pad. Ze hoefden niet alles op eigen houtje te doen; zo kregen ze hulp van onder meer een kunstenaar, een sportconsulent en een landschapsarchitect. In een zestal lessen moest de opdracht worden afgerond.

Op deze manier ontdekten de jongeren hoe je een wijk leefbaar maakt en wat daar allemaal bij komt kijken. Wie je daar bij nodig hebt, hoe een ontwerp tot stand komt en hoe een gemeente te werk gaat. Wat is eigenlijk een openbare ruimte en van wie is de brink? Wanneer is deze leefbaar en veilig? Welke functies heeft een brink en voor wie?

Dit project kwam tot stand door samenwerking tussen het Stedelijk Lyceum, Concordia, NatuurEducatie, Stadsdeelbeheer en Stadsdeelmanagement van de gemeente Enschede.

Unieke Brink

Stadsdeel Zuid van de gemeente Enschede is een half jaar geleden begonnen met het project de Unieke Brink. Bedoeling hiervan is om de eentonigheid op brinken te doorbreken en de herkenbaarheid van iedere brink te versterken. De bewoners spelen een grote rol bij de inrichting van het binnenterrein. Vanaf ontwerp en uitvoering tot en met onderhoud en beheer is hun inzet en inbreng van grote betekenis.

Inmiddels wordt de laatste hand gelegd aan de inrichting van de Langelobrink en Stepelobrink; de bewoners spreken zich binnenkort uit over het definitief ontwerp.

De aanpak van de Unieke Brink met daarin de centrale rol van de bewoners wordt eveneens toegepast tijdens de herstructurering van een groot aantal brinken door woningcorporatie Domijn.


---