Provincie Overijssel

Kulturhus Okkenbroek wint reconstructieprijs

prijs12.jpg (34 Kb)
Het Kulturhus Okkenbroek kreeg gisteren uit handen van gedeputeerde Piet Jansen en actrice Esther ter Horst (Monkie in Van Jonge Leu) de reconstructieprijs Verzilverde kans 2006 overhandigd. De jury roemde tijdens het succesvol verlopen Overijssels Reconstructiefestival onder andere het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de bewoners van Okkenbroek om te krijgen wat ze willen: een multifunctioneel dorpshuis in combinatie met zorgwoningen.
Het Noaberhuus, zoals het Kulturhus heet, is ontstaan op initiatief van enkele enthousiaste bewoners van de gemeenschap en herbergt vele verschillende functies: het dorpshuis, een buurtsupermarkt, een servicepunt van de gemeente, de bibliotheek, een ontmoetingsruimte, een kapper en een servicewinkel.

Bovendien zijn er tien zorgwoningen en vier appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het hele project wordt geleid en bemand door een groep vrijwilligers.

Veel lof ging er ook naar de andere twee genomineerden. Perspectief Elsenerbroek is een project dat door een groep bewoners van de buurtschap is opgezet om de leefbaarheid in hun omgeving te vergroten en kansen de pakken als die zich voordoen. âMet enthousiasme en betrokkenheid zetten zij zich in voor de lokale gemeenschap en hebben zij het lef om de zorgen in het buurtschap bespreekbaar te makenâ, aldus het juryrapport. Ook de inspanningen van de familie Elderink van de biologische melkveehouderij Het Hengelman om het boerenleven en âland toegankelijk te maken voor jong en oud kan op waardering van de jury rekenen. Een goed voorbeeld van modern ondernemerschap met oog voor natuur en landschap en maatschappelijke wensen: âOntdek, proef en beleef het Overijssels platteland in Optima forma!â De Verzilverde kans bestaat uit een kunstwerk van Loes ten Anscher, de genomineerden ontvingen de dvd die naar aanleiding van hun nominatie is gemaakt, bloemen en een mand met streekproducten.

Het Reconstructiefestival werd vandaag voor de tweede keer gehouden. Het festival is bedoeld om de successen van de reconstructie te vieren, terug te kijken op de afgelopen jaren en vooruit te blikken op de toekomst. Dit gebeurde aan de hand van enkele talkshows, een Reconstructiemarkt waar sprekende projecten zich presenteren, een buffet van streekgerechten en optredens van onder andere Thomas Berge, de cast van de RTV Oost-soap âVan Jonge leu en oalde grondâ en het Kleinkoor Ootmarsum. Centraal stond de voortgang die bij de uitvoering van het reconstructieplan wordt gemaakt, de vele stands maakten duidelijk dat veel initiatieven in het reconstructiegebeid zijn opgepakt. Gedeputeerde Piet Jansen zei dat de provincie de komende jaren vele miljoenen zal inzetten voor de reconstructie van Twente en Salland.