VVD


23-6-2006

Geen `naming and shaming' in Wet financieel toezicht

VVD Kamerlid Eske van Egerschot heeft ervoor gezorgd dat overtredingen door aanbieders van financiële producten achter gesloten deuren worden onderzocht. Publicatie door de AFM vindt pas plaats wanneer de gehele rechtsgang is doorlopen.

Minister Zalm vond het geen onoverkomelijk bezwaar om de Wet financieel toezicht op dit punt aan te passen, tot tevredenheid van Van Egerschot.
Al eerder werden overwinningen voor de VVD geboekt. Zo zorgde Van Egerschot ervoor dat alle nationale koppen uit de wet verdwenen. Afgelopen woensdagmiddag is de Wet financieel toezicht dan eindelijk plenair afgerond. Hiermee komt een einde aan een enorme operatie.

Er blijven uiteraard nog een enkele punten van ontevredenheid. Zo blijft Van Egerschot kritisch over de website `geldwaardering.nl'. Hier stelde zij al eerder Kamervragen over. Deze website, die mede door de AFM wordt aangeboden, bevat meningen van publiek over de kwaliteit van banken en verzekeraars. Van Egerschot vindt dit een onacceptabel project: "Je kunt niet met publiek geld een schandpaal creëren waar iedereen zijn zegje kan doen, ook de concurrent. Bovendien voert de AFM haar kerntaken niet naar behoren uit, zoals onlangs is gebleken met de trage afhandeling van de Wfd-vergunningaanvragen. Laat de AFM zich daar eerst eens mee bezighouden ", aldus Van Egerschot.