Joop Wijn: meer respect voor directeuren

Ncd

PERSBERICHT

Staatssecretaris Wijn pleit voor meer respect voor directeuren

'Directeuren en directeuren grootaandeelhouder krijgen te weinig respect en waardering voor wat zij bijdragen aan de economie,' stelde Staatsecretaris Wijn tijdens de Algemene Vergadering van Leden van het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen. 'Nederlanders zijn in staat om aan alles wat goed is, een negatieve draai te geven. Daar komt, nu het economisch beter gaat, hopelijk een einde aan. Het is nodig actief te werken aan een zuivere beeldvorming ten aanzien van bestuurders. De Nederlandse economie heeft directeuren hard nodig.'

Compliment directeuren sociale verantwoordelijkheid
Directeuren verdienen volgens Wijn een compliment voor de manier waarop zij in moeilijke economische tijden hun sociale verantwoordelijkheid hebben genomen. Hij refereerde aan het beeld van de gemiddelde directeur zoals geschetst in het Jaarverslag 2005 van het NCD: De gemiddelde Nederlandse directeur is een zeer hard werkende man of vrouw, die zich in zijn of haar handelen laat leiden door traditionele fatsoenswaarden en normen. Eerst komt het bedrijf, dan de werknemer en pas in de derde plaats denkt de directeur aan zichzelf. Dit geeft volgens Wijn een goede omschrijving van de wijze waarop volgens hem naar directeuren moet worden gekeken. De afgelopen jaren is de werkloosheid bij een sterke economische tegenwind relatief beperkt gebleven. Hiervoor verdienen directeuren een compliment. Directeuren hebben hiermee aangetoond traditionele normen en waarden belangrijk te vinden.

Inkomensdiscussie gebaseerd op jaloezie
De discussie over topinkomens in het bedrijfsleven wordt volgens Wijn ongenuanceerd gevoerd. De teneur is vaak van dik hout zaagt men planken.De politiek moet ten aanzien van de inkomens in de private sector terughoudend zijn. Politici moeten zorgen voor een goed kader. De rest moet de markt doen. De introductie van regels is niet nodig als je ziet wat er echt gebeurt. Ik zie de directeur die de eigen belangen wegcijfert in periodes waarin het economisch slecht gaat. Ik zie directeuren die veel risicos nemen met hun privévermogen. De publieke aandacht voor inkomens is, mijns inziens, te vaak en ten onrechte geïnspireerd door het jaloeziemodel. Dat model richt zich op een beperkt aantal uitschieters aan de bovenkant en vergeet de rest. Zolang u ervoor zorgt dat in uw bedrijf de beloningen van directeuren in lijn zijn met beloningen van werknemers, dan heeft u een goed verhaal. Nu gaat de publieke discussie ook ten koste van de gemiddelde directeur.

Geen kleptocratentax
Over het plan een kleptocratentax naar Duits model in te voeren was Wijn kort. Dat is geen goed idee: Nederland heeft al een rijkenbelasting. De nieuwe Duitse Reichensteuer kent een toptarief van 45% vanaf 250.000 euro voor alleenstaanden en 500.000 euro voor gehuwden. Nederland heeft een toptarief van 52%, dat ingaat bij een inkomen van 52.000 euro. Duitsland heeft dus een lager tarief dat ook nog eens bij een hoger inkomen ingaat,aldus Staatssecretaris Wijn.


Noot voor de redactie -