Gemeente Schiedam


Persbericht gemeente Schiedam

Schiedam, 23 juni '06

Gemeente Schiedam blijft zich verzetten tegen aanleg A4

Schiedam zet het verzet tegen de aanleg van de A4 onverminderd door. Ook zal de gemeente doorgaan met het aandringen op alternatieven voor de aanleg. Als de minister van Verkeer en Waterstaat toch besluit om de weg aan te leggen dan zal de aanleg en inpassing van de A4 plaatsvinden volgens de afspraken die daarover vanmiddag worden vastgelegd in een convenant.

De Schiedamse gemeenteraad heeft gisteravond besloten akkoord te gaan met de ondertekening van het convenant en het verzet door te zetten. Met het convenant wordt in belangrijke mate voldaan aan de eis van Schiedam dat de A4 niet mag worden gezien, gehoord of geroken, als deze zou worden aangelegd. Namens de gemeente Schiedam zal wethouder Yorick Haan dit convenant met de minister van Verkeer en Waterstaat ondertekenen. Op verzoek van de gemeenteraad neemt hij een schriftelijke verklaring mee waarin Schiedam nogmaals verklaart zich tegen het besluit tot aanleg van de A4 te blijven verzetten zolang daarvoor de juridische mogelijkheden openstaan. Ook verklaart de gemeente dat Schiedam financieel niet wenst te worden aangesproken indien in de toekomst mocht blijken dat de weg en de inpassingsmaatregelen niet binnen het beschikbare budget kunnen worden gerealiseerd.

Wethouder Haan heeft gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering nogmaals betoogd dat de aanleg van de A4 verkeersproblemen niet oplost, maar juist zal zorgen voor extra files. De weg betekent ook een aantasting van milieu en landschap. Uit onderzoek blijkt dat de economische betekenis van de A4 heel gering is. Schiedam zal doorgaan om de minister en de volksvertegenwoordiging hiervan te overtuigen en blijft pleiten voor alternatieven, zoals beter openbaar vervoer, beprijzing en mobiliteitsmanagement.

Jan Langstraat,
Gemeente Schiedam, bureau Communicatie
010-2465552 of 06-51336529

---- --