Gemeente Hardenberg

Juni 2006 - Gemeente Hardenberg krijgt 1 miljoen voor ontwikkelen streekfunctie stad Hardenberg

Gemeente Hardenberg krijgt 1 miljoen voor ontwikkelen streekfunctie stad Hardenberg

Provinciale Staten verdubbelen financiële bijdrage via motie

Vrijdag 23 juni 2006

De provincie Overijssel trekt voor de komende vier jaar een jaarlijks budget van 250.000 euro uit om in samenwerking met de gemeente Hardenberg de streekfunctie van de stad Hardenberg te versterken.

Jaarlijkse bijdrage verdubbeld

In de perspectiefnota van de provincie Overijssel hadden Gedeputeerde Staten voorgesteld om voor het versterken van de stad Hardenberg en de stad Steenwijk voor vier jaar lang 125.000 euro te investeren. Provinciale Staten vonden dit bedrag te mager. Via een motie van het CDA en de PvdA hebben Provinciale Staten deze week dit bedrag verdubbeld tot 250.000 euro per jaar voor de periode 2008-2010, eerder al was de bijdrage voor 2007 verdubbeld. In totaal krijgt de gemeente Hardenberg daarom de komende vier jaar 1 miljoen euro extra voor het ontwikkelen van de streekfunctie van de stad Hardenberg. Redenen zijn de goede prestaties van de gemeenten Hardenberg en Steenwijkerland op het gebied van werkgelegenheid, de ontwikkelkracht van de gemeenten sinds de herindeling, het grote inwonertal en de geografische ligging in de provincie.

Nieuw convenant

De provincie Overijssel en de gemeenten Hardenberg en Steenwijkerland stellen voor de periode 2007-2010 een nieuw convenant op. Op basis van dit nieuwe convenant bepaalt de gemeente Hardenberg in overleg met de provincie hoe dit geld besteed wordt. De doelstelling blijft het versterken van de streekfunctie van de stad Hardenberg.

Goede evaluatie

De gemeente kreeg op basis van het convenant Hardenberg, stad met een streekfunctie van 2003 tot 2006 elk jaar 125.000 euro van de provincie Overijssel voor de uitvoering van concrete projecten. Dit convenant is in 2005 samen met de provincie geëvalueerd. Uit de evaluatie bleek dat zowel de provincie als de gemeente Hardenberg tevreden zijn over de voortgang van het convenant, dat een looptijd heeft tot 2007. Hardenberg heeft daarom zowel 2006 als 2007 al 125.000 euro extra gekregen van de provincie Overijssel naar aanleiding van deze tussentijdse evaluatie van het convenant. Het geld is in de afgelopen jaren onder meer ingezet voor de renovatie van de winkelbestrating, de KNST SPR (spreek uit: Kunst Super), de ontwikkeling van het Gezondheidspark en het programma Kunst in de stad. Met het geld heeft de gemeente kleinschalige, aansprekende projecten weten te realiseren. Punt van aandacht uit de evaluatie is wel dat het jaarlijkse bedrag te laag is om een substantiële investeringsbijdrage te kunnen leveren aan de grote projecten zoals het Masterplan Centrum Hardenberg en het Gezondheidspark. Door de convenantbijdrage te verlengen en te verhogen geeft de provincie invulling aan deze evaluatie.