Gemeente Maassluis

Opsporing bijstandsfraude succesvol

Het opsporen van bijstandsfraude in Maassluis verloopt succesvol. Dit blijkt uit het Jaarverslag Fraudebestrijding 2005. In 2005 heeft de sociale recherche in Maassluis in 110 zaken onderzoek ingesteld naar mogelijke bijstandsfraude. Hierbij werd bij 80 cliënten fraude geconstateerd, variërend van niet-opgegeven samenwoning tot niet-opgegeven inkomsten. De geconstateerde fraude leidde in 25 zaken tot beëindiging van de uitkering, meestal met terugvordering van het ten onrechte ontvangen uitkeringsgeld. In 7 gevallen bedroeg het fraudebedrag meer dan EUR 6000,-. In deze gevallen is er een proces-verbaal opgemaakt en aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. De cliënten in kwestie zullen zich moeten verantwoorden voor de rechter.

Vermogen buitenland

Naast de werkzaamheden van de sociaal rechercheur heeft de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook gebruik gemaakt van het Internationaal Bureau Fraude (IBF). Dit bureau houdt zich bezig met onderzoeken naar niet-opgegeven vermogen in het buitenland zoals bankrekeningen en het bezit van huizen- en/of land. In 2005 zijn er 5 onderzoeken ingesteld, voornamelijk in Turkije en Marokko. De onderzoeken zijn ingesteld na anonieme tips of nadat de cliënt had aangegeven over een huis te beschikken. Van 2 onderzoeken zijn inmiddels de resultaten binnen. Het niet-opgegeven vermogen in het buitenland heeft geresulteerd in terugvordering van totaal EUR 180.000,- en aangifte bij het Openbaar Ministerie. De overige zaken zijn nog in onderzoek.

Kentekenonderzoek

In 2005 is er ook een begin gemaakt met het project Kentekens. De gegevens van Sociale Zaken worden vergeleken met de gegevens van de Rijksdienst voor Wegverkeer om na te gaan of er sprake is van auto/motor- of caravanbezit.

Het bezit van een dure auto of van meerdere auto's hangt namelijk vaak samen met het hebben van andere inkomsten.Uit een eerste vergelijking is gebleken dat 70 cliënten hun autobezit niet hadden opgegeven. Hierdoor zijn 24 maatregelen en 28 terugvorderingen opgelegd. Bij iedere nieuwe aanvraag wordt inmiddels informatie opgevraagd bij de RDW.

Verscherping controles

Uitkeringsfraudeurs worden steeds vaker opgespoord en vervolgd. Dit is onder andere het gevolg van bestandvergelijkingen tussen de Belastingdienst, het UWV en de Informatiebeheergroep. De sociale recherche krijgt ook tips van de klantmanagers van Sozawe of tips van derden, al dan niet anoniem. Daarnaast vindt er een aanzienlijke toename en verscherping plaats van controles en huisbezoeken.

Om fraude tegen te gaan, krijgen nieuwe bijstandsgerechtigden bij het aanvragen van een uitkering informatie over hun verplichtingen en de gevolgen wanneer deze niet worden nagekomen. Voor meer informatie is de sociale recherche dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 9.30 uur via 010 - 593 1906.