Politieberichten Eemland zuid, 10.20 uur

Utrecht, 23-06-2006

Toename van het aantal insluipingen in Leusden

LEUSDEN - Tijdens (warme) zomerdagen laten mensen regelmatig de deuren en ramen openstaan terwijl zij afwezig zijn of niet direct zicht hebben op deze toegangen. De politie ziet bij periodes met mooi weer het aantal aangiften van insluipingen meestal direct toenemen. Toch lijkt in Leusden dit jaar het aantal sterker toe te nemen dan het afgelopen jaar; in 2005 vonden 20 insluipingen plaats,halverwege 2006 telt de politie nu al 23 aangiften van insluiping.

Insluipers zien veelal kans via de openstaande achterdeur, raam of schuifpui naar binnen te dringen en snel waardevolle goederen mee te nemen, soms terwijl de bewoners elders in het huis aanwezig zijn. Populaire buit bij insluipingen zijn portemonnees, handtassen en mobiele telefoons. Insluipers zijn veelal lokale mensen die niet schromen hun slag te slaan als de gelegenheid zich voordoet. Om insluiping in de woning te voorkomen adviseert de politie om deuren en ramen ondanks het mooie weer - altijd af te sluiten bij (korte) afwezigheid.

Ruzie op de markt

AMERSFOORT Wegens mishandeling en bedreiging van een 51-jarige vrouw uit Amersfoort zijn donderdag drie marktkooplieden aangehouden op De Beurs. Het gaat om een 56-jarige vrouw en twee mannen (60 en 24), allen uit Nijkerk. Een vierde verdachte was al vertrokken toen de politie arriveerde.

De Amersfoortse was rond 12.50 uur met haar dochter naar de markt gegaan. De dochter was eerder die dag haar portemonnee kwijtgeraakt op de markt. Zij vermoedde dat de medewerkers van een van de marktkramen de portemonnee hadden gevonden of gestolen.

Toen de Amersfoortse vroeg of ze in een tas van een van de verdachten mocht kijken en daarbij de tas vastpakte, werd ze bij de keel gegrepen door de 56-jarige Nijkerse. Nadat ze zich had weten te bevrijden, zou ze enkele keren op de grond zijn gegooid door verschillende mannen. Daarbij werd ze ook met de dood bedreigd. De verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Bromfietscontrole

AMERSFOORT Het scooterteam van de politie heeft donderdag een scootercontrole gehouden. s Middags stond het team tussen 15.15 en 17.45 uur op De Beurs. Hier werden 34 bromfietsen gecontroleerd. Vier daarvan werden uit het verkeer gehaald omdat ze niet verzekerd waren. Twee bleken een vals framenummer te hebben en werden in beslag genomen. s Avonds vond controle plaats op de Ringweg Kruiskamp. Daar werden 41 brommers aan controle onderworpen. Vier waren niet verzekerd, één had een vals framenummer. In totaal werden 48 bekeuringen uitgedeeld voor diverse overtredingen.

Gekraakt pand ontruimd

AMERSFOORT Een pand aan de Utrechtsweg is donderdag korte tijd gekraakt geweest. Tussen 14.00 en 15.00 uur heeft de politie het pand ontruimd, na een bevel daartoe van de officier van justitie. Daarbij werd slechts één kraker aangetroffen, een 23-jarige man, die geen verzet bood.

Omstreeks 05.15 uur meldde een kraker dat het pand was bezet. Naar zijn zeggen stond het al tweeëneenhalf jaar leeg. Volgens de eigenaar is het pand sinds begin dit jaar leeg komen te staan. Sindsdien wordt het gebruikt voor opslagdoeleinden. Om 15.15 uur werd het pand weer overgedragen aan de eigenaar.