Gemeente Amsterdam



Imago Zuidoost: bekend maakt bemind

23 juni 2006

Centrumgebied Zuidoost (8 Kb) O+S heeft in opdracht van stadsdeel Zuidoost onderzoek gedaan naar het imago van Zuidoost. Het is de eerste meting die hier inzicht in biedt. Drie doelgroepen is gevraagd hun beeld over Zuidoost te geven: de bewoners van Zuidoost, forensen die in Zuidoost werken en overige Amsterdammers (die niet in Zuidoost wonen of werken). Ondanks de vernieuwingsresultaten en culturele ontwikkelingen op o.a. de Arena boulevard blijken negatieve associaties over Zuidoost onder Amsterdammers te overheersen.

Imago verschilt per doelgroep

Het onderzoek toont aan dat er een groot verschil zit in hoe men tegen Zuidoost aan kijkt. Mensen die er wonen zijn positief over hun woongebied en geven aan zich er prettig en thuis te voelen. Ze vinden het een echte woonstad, leefbaar en ook strategisch gelegen. Amsterdammers zijn negatief over Zuidoost, associëren het vooral met criminaliteit en onveiligheid en vinden het ver van de stad liggen. De forensen, die regelmatig in Zuidoost verkeren, oordelen milder over Zuidoost.

Zuidoost niet aantrekkelijk als woonlocatie

Hoewel bewoners Zuidoost als woonomgeving waarderen, is het voor Amsterdammers geen populaire woonlocatie. Amsterdammers vinden de woonomgeving onaantrekkelijk, denken dat het er onveilig is en bovendien te ver van het centrum. Wat Zuidoost wel aantrekkelijk maakt om te wonen is volgens hen: de ruime woningen, het vele groen en lage (huur en koop) prijs. De meeste respondenten zijn het er wèl over eens dat Zuidoost er de laatste jaren als woongebied op vooruit is gegaan. Ook de meest recente Veiligheidsrapportage, die O+S in opdracht van de gemeente, politie en justitie maakte, laat dat zien. Met een gemiddeld rapportcijfer van 6,6 voor veiligheid plaatsen bewoners, bezoekers en winkeliers Zuidoost in het middensegment.