Gemeente Heerenveen


Gemeente Heerenveen steekt acht miljoen euro in nieuwe rioolaansluitingen in het buitengebied

23/06/2006

De gemeente Heerenveen heeft zichzelf ten doel gesteld om alle bewoners van de gemeente Heerenveen een mogelijke oplossing te bieden en daarmee het gehele buitengebied aan te sluiten op riolering. Dit stelt het college van burgemeester en wethouders deze week voor aan de gemeenteraad.

Met dit voorstel wordt gehoor gegeven aan de uitdrukkelijk wens van de Heerenveense gemeenteraad. In september 2004 heeft de raad namelijk al uitgesproken dat de bewoners van het buitengebied maximaal ontzorgd moeten worden. En de commissie ROM heeft in april jongsteden nog eens aangegeven dat zo mogelijk alle huishoudens in de gemeente Heerenveen op de riolering zouden moeten kunnen worden aangesloten.

Het uiteindelijke doel van dit alles is het verbeteren van de waterkwaliteit door de betreffende percelen op de riolering aan te sluiten waarmee het huidige nadelige lozen van afvalwater op oppervlaktewater wordt tegengegaan. Vooruitlopend op mogelijke strengere milieueisen in 2015 worden hiermee de perceeleigenaren in het buitengebied totaal ontzorgd.

In het buitengebied van de gemeente Heerenveen zijn nog 854 percelen/woningen niet aangesloten op de riolering. Het afvalwater dat op deze percelen vrijkomt mag, sinds de komst van de strengere wetgeving, niet ongezuiverd meer worden geloosd op het oppervlaktewater of in de grond. Oplossingen zijn daarvoor een nieuwe rioolaansluiting of een IBA (Individuele Behandeling Afvalwater); in de volksmond: een minizuivering op het eigen erf

De totale kosten voor de werkzaamheden en de bijkomende werkzaamheden voor de rioolaansluitingen worden door de gemeente geschat op circa EUR 8.500.000 exclusief BTW. Het jaarlijkse beheer en onderhoud wordt, vanaf 2010, geschat op EUR 200.000,-. De uiteindelijke investering zal, prijspeil 2006, leiden tot een verhoging van het rioolrecht in 2011 met EUR 34,28 tot EUR 192,40. Deze stijging kan getrapt worden ingevoerd.

Van de bewoners wordt een eigen financiële bijdrage verwacht van EUR 1500,-. Dit in tegenstelling tot de eigen bijdrage die ten tijde van het eerste NRAP EUR 2722,68 bedroeg. Daarom wordt voorgesteld om de perceelseigenaren, die in het verleden `verplicht' zijn aangesloten op de riolering en daarvoor een bedrag van EUR 2722,68 hebben betaald, nu een bedrag van EUR 1200,- terug te betalen. Uiteraard worden alle betrokken bewoners hiervan persoonlijk in kennis gesteld.

De werkzaamheden t.a.v. de voorbereiding en realisatie zal zo spoedig als mogelijk na vaststelling door de gemeenteraad worden opgepakt. In het najaar worden alle betrokken bewoners persoonlijk geïnformeerd over de gevolgen en de wensen. Er worden inloopavonden gehouden en foldermateriaal verstuurd. Uitgangspunt bij dit project zal zijn: maatwerk voor de bewoners.