Ministerie van Defensie

23-06-2006 14:24

VUURGEVECHT VERKENNINGSPATROUILLE URUZGAN

Een verkenningspatrouille van de Deployment Task Force is vanmorgen betrokken geraakt bij een vuurgevecht ten noorden van de provinciale hoofdstad Tarin Kowt in Uruzgan. Er vielen aan Nederlandse kant geen gewonden. Evenmin was er sprake van schade.

De eenheid voerde een verkenningsopdracht uit toen het met kleinkaliberwapens en antitankgranaten werd beschoten. Er volgde een vuurgevecht. Of er aan vijandzijde gewonden zijn is onzeker maar wel waarschijnlijk. De situatie is echter nog te ondoorzichtig om betrouwbare schattingen vrij te geven. Tijdens het gevecht werd luchtsteun aangevraagd en gegeven. Het betrof onder meer Nederlandse Apache-gevechtshelikopters.

Nederlandse verkenners raakten de afgelopen periode nog twee keer in gevechtscontact verwikkeld. Op 18 juni kwam het noord van Tarin Kowt tot een kort vuurcontact. Hierbij is vermoedelijk één vijandelijke strijder uitgeschakeld. Een dag later kwam een Nederlandse verkenningseenheid onder mortiervuur te liggen. In het vuurgevecht dat daarop volgde raakte een Nederlands voertuig van de weg, waarbij twee van de inzittenden lichte kneuzingen opliepen. Zij konden hun opdracht echter gewoon verder uitvoeren.