Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Tien jaar Kaleidoscoop!

Educatieve methode voor jonge kinderen is effectief

Utrecht, 23 juni 2006 De educatieve methode Kaleidoscoop bestaat tien jaar. In 1996 ging Kaleidoscoop als pilot van start op vijf locaties in vier steden: Amsterdam, Haarlem, Eindhoven en Rotterdam. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Nederland kent inmiddels meer dan 235 Kaleidoscooplocaties en er zijn 85 trainers opgeleid. Het pakket materialen is flink uitgebreid, het programma is als effectief geëvalueerd en heeft een eigen conferentie, een nieuwsbrief en een eigen website http://www.kaleidoscoop.org. Verder is er een doorgaande lijn uitgezet naar groep 3 en hoger, de kinderdagverblijven, de jeugdzorg en de ROC-opleidingen.

High/Scope
Kaleidoscoop is gebaseerd op het Amerikaanse programma High/Scope, dat vanaf begin jaren zestig in ontwikkeling is en wereldwijd opvallende resultaten boekt. Ook in Nederland is het programma een succes. Het beleid van het ministerie van OCW is er op gericht dat er meer kinderen bereikt moeten worden met VVE (voor- en vroegschoolse educatie). Kaleidoscoop springt daarop in door naast het totaalprogramma ook losse modules aan te bieden. Zo kunnen locaties keuzes maken voor bijvoorbeeld taalstimulering of spel.

Publicaties
In Pak eens een knuffel. Vier ouderworkshops over taalstimulering staan vier ouderworkshops beschreven die bestemd zijn voor ouders van kinderen op peuterspeelzalen en de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs. Deze vier ouderworkshops zijn tot stand gekomen met subsidie van OCW in het kader van inpassing van de Taallijn VVE in Kaleidoscoop.
ISBN 90-5957-350-1, prijs 10,80

Het ideeënboek Fotoverhalen: tien ideeën voor taalstimulering en ict met jonge kinderen is geschreven voor peutersleidsters en leerkrachten in de onderbouw van de basisschool. Hierin staan concrete en uitgewerkte activiteiten die ict en taalstimulering met elkaar verbinden.
ISBN 90-5957-351-X, prijs 10,80

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling