Gemeente Drechterland

23-6-2006
Open dag bij Sortiva, HVC en GP Groot
Altijd al eens willen weten wat er met het afval gebeurt? Op zaterdag
1 juli aanstaande organiseren de bedrijven Sortiva, HVC en GP Groot de open dag 2006. Van 10.00 uur tot 16.00 uur staan de poorten open en kunnen zowel volwassenen als kinderen een kijkje nemen achter de schermen van de drie afvalverwerkingsbedrijven in Alkmaar. Tussen de locaties rijdt er voor de bezoekers een gratis pendelbus.

Iedereen is eraan gewend dat je het afval âs morgens aan de straat kan zetten en dat het âs avonds verdwenen is. Maar wie haalt het eigenlijk op? En waar wordt het dan naar toe gebracht? Ons grofhuishoudelijk afval en het grootste deel van ons tuinafval brengen we naar een gemeentewerf of afvaloverslagstation. En dan? Waar gaat het naar toe? Om op die vraag antwoord te geven organiseren Sortiva, HVC en GP Groot een open dag. De bezoekers kunnen onder andere een kijkje achter de schermen nemen van de inzamelbedrijven, de composteerbedrijven, de scheidingsinstallaties en de verbrandingsinstallatie.

De meeste mensen denken dat ze niets meer van hun afval terug zien. Ook het vooroordeel âalles gaat op één hoopâ leeft nog steeds. Niets is echter minder waar. Dagelijks zijn meer dan dertigduizend mensen bezig met het inzamelen en verwerken van ons afval. De afvalbranche in Nederland sorteert en bewerkt jaarlijks meer dan 56 miljoen ton afval! Daarbij wordt de modernste technologie ingezet. Het doel is ons afval milieuverantwoord te verwerken en er zoveel mogelijk nuttige producten uit te halen. Onherkenbaar komt ons afval namelijk weer bij ons terug in nieuwe glazen potten of flessen, in papier, als elektriciteit of in de vorm van compost voor onze tuin.

Sortiva
Recyclingbedrijf Sortiva is een gezamenlijke onderneming van GP Groot en HVC. Er wordt gewerkt op drie locaties: Alkmaar, Middenmeer en Halfweg. Sortiva scheidt aangeboden afval zo optimaal mogelijk en levert vervolgens weer producten die voldoen aan de gevraagde specificaties. Het bedrijf scheidt en sorteert 130.000 ton afvalstoffen in te hergebruiken componenten. Het verwerkt 150.000 ton puin en steenachtig bouw- en sloopafval tot hoogwaardige en gecertificeerde granulaten en 75.000 ton groenafval tot hoogwaardige compost. Ook wordt 120.000 ton afvalhout opgewerkt tot herbruikbare grondstof: straks wellicht bruikbaar als brandstof voor de biomassacentrale die HVC wil bouwen. Voor een kijkje achter de schermen bij Sortiva kunt u terecht op het terrein van GP Groot aan de Boekelerdijk in Alkmaar.

GP Groot
GP Groot is een milieubewuste onderneming met zorg voor een leefbare omgeving, waarbij de bedrijfsonderdelen containerservice, aanneming, recycling en brandstoffen intensief met elkaar samenwerken. Alle bedrijfsonderdelen van GP Groot hebben de benodigde certificaten. Kernactiviteiten van het bedrijf zijn inzameling van diverse afvalstromen, huisvuilinzameling, plaatsing, lediging en reiniging van ondergrondse containers, civiel- en milieutechnische werken, sloopwerken en brandstoflevering. Het werkgebied strekt zich uit over geheel West- en Noord-Nederland en heeft intensieve samenwerkingsverbanden in overige delen van Nederland.

HVC
HVC is een afvalverwerkingsbedrijf met een breed takenpakket, waardoor zij in staat is om zowel vanuit milieu als economisch oogpunt te zorgen voor een optimaal en doelmatig afvalbeheer. Het verzorgingsgebied bestaat uit uit Noord-Holland (boven het Noordzeekanaal), Flevoland en zuidelijk Zuid-Holland (Drechtsteden). Afhankelijk van het soort afval (groente-, fruit- en tuinafval, huishoudelijk afval, grof afval of bedrijfsafval) wordt er voor de meest geschikte verwerkingsvorm gekozen, scheiden, composteren of verbranden. De belangrijkste activiteiten zijn: inzameling, hergebruik en omzetting van afval in energie.

Locatie open dag HVC: Jadestraat 1, Alkmaar (telefoon: 072 5411 311) Locatie open dag Sortiva en GP Groot: Boekelerdijk 13a, Alkmaar (telefoon: 072 541 35 00)

Meer informatie? Kijk op www.opendag2006.nl!

---