Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
23 juni 2006

GESLOTEN ZORG VOOR JEUGDIGEN MET ERNSTIGE GEDRAGSPROBLEMEN

De jeugdzorg krijgt de mogelijkheid om jeugdigen met ernstige gedragsproblemen gesloten zorg te bieden in daarvoor aangewezen jeugdzorginstellingen. Onder gesloten jeugdzorg vallen gedwongen opneming, gesloten verblijf en gedwongen behandeling. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Ross-van Dorp van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Donner van Justitie ingestemd met een daartoe strekkende wijziging van de Wet op de jeugdzorg.

Jeugdigen met ernstige gedragsproblemen worden in de toekomst niet meer in een justitiële jeugdinrichting samengeplaatst met jeugdigen die een strafbaar feit hebben gepleegd. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van jeugdigen, ouders en de Tweede Kamer. De plaatsing van civielrechtelijke jeugdigen in een justitiële jeugdinrichting wordt door de jeugdigen en hun ouders als onrechtvaardig ervaren.

Vooruitlopend op de wetswijziging is er al een aantal initiatieven van gesloten jeugdzorg gestart. De eerste drie jaar van de wet zullen worden benut om de benodigde zorgcapaciteit voor de gesloten jeugdzorg verder op te bouwen. Dit gebeurt zowel door de realisatie van nieuwe capaciteit als door de overheveling van een aantal justitiële jeugdinrichtingen naar de jeugdzorg. Per 1 januari 2010 worden in beginsel alle civielrechtelijke jeugdigen behandeld in een jeugdzorginstelling.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Naar verwachting zal het wetsvoorstel in 2007 in werking treden.

RVD, 23.06.2006