Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
23 juni 2006

KABINET: NIEUWE BESPARING VOOR BEDRIJFSLEVEN

Een groter aantal kleine en middelgrote ondernemingen kan binnenkort een beroep doen op de uitzonderingen op de jaarrekeningverplichtingen. Dit is het gevolg van de verhoging van de grensbedragen die bepalen welke bedrijven onder de categorieën midden- en kleinbedrijf vallen en daardoor bij het opstellen van de jaarrekening in aanmerking komen voor vrijstellingen. De ministerraad heeft ingestemd met een daartoe strekkend voorstel van minister Donner van Justitie. De verhoging van de grensbedragen vloeit voort uit een aanpassing van de vierde vennootschapsrichtlijn van de EU inzake het jaarrekeningenrecht.

Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU heeft Nederland de nadruk gelegd op de vereenvoudiging en de verbetering van de kwaliteit van Europese wetgeving, in navolging van de nationale maatregelen die het kabinet neemt tot verlaging van de administratieve lasten voor het Nederlandse bedrijfsleven. In het kader van dat EU-project is op voorstel van Nederland de verhoging van de grensbedragen voor het midden- en kleinbedrijf in de vierde richtlijn aangenomen door de Raad.

De maatregel bespaart het bedrijfsleven naar verwachting 70 miljoen euro aan administratieve lasten. Voor middelgrote ondernemingen betekent dit vooral dat zij een verkorte balans en vereenvoudigde winst- en verliesrekening kunnen opstellen. Voor kleine ondernemingen zijn er meer uitzonderingen toegestaan, zoals een nog verder vereenvoudigde balans en winst- en verliesrekening, geen accountantscontrole, geen jaarverslag en geen openbaarmaking van de winst- en verliesrekening met toelichting.

De huidige grensbedragen voor de activa en de netto-omzet zijn voor kleine ondernemingen 3.650.000 euro en 7.300.000 euro. Door de verhoging wordt dit respectievelijk 4.400.000 euro en 8.800.000 euro. Voor middelgrote ondernemingen bedraagt het balanstotaal voor de activa momenteel 14.600.000 euro en de netto-omzet 29.200.000 euro. Dat wordt met dit besluit 17.500.000 euro respectievelijk 35.000.000 euro. Dit komt neer op een verhoging met circa 20 procent. Daardoor zullen meer kleine en middelgrote ondernemingen een beroep kunnen doen op de uitzonderingen op de jaarrekeningverplichtingen.

Om deze besparing op de administratieve lasten van het bedrijfsleven al in 2006 te kunnen realiseren zullen, zodra het besluit in werking is getreden, de nieuwe grensbedragen al over het boekjaar 2006 kunnen worden toegepast.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het conceptbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 23.06.2006