Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
23 juni 2006

ZORGZAME AOW'ERS NIET LANGER GEKORT OP UITKERING

AOW'ers die samenwonen omdat een van hen moet worden verzorgd maar die wel ieder over een eigen woning beschikken, worden niet langer gekort op hun uitkering. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Alleenstaande AOW'ers ontvangen een uitkering van 70 procent van het minimumloon. Samenwonenden krijgen in totaal 100 procent van het minimumloon. Tot op heden worden ook mensen die uitsluitend bij elkaar zijn omdat een van hen zorg nodig heeft, in principe als samenwonend beschouwd.

Het kabinet neemt deze belemmering nu weg. Mensen die vanwege een zorgrelatie bij elkaar zijn, houden onder bepaalde voorwaarden ieder afzonderlijk recht op de hogere AOW voor alleenstaanden. Ook AOW'ers met een kind onder de 18 jaar die nu een uitkering ontvangen van 90 procent van het minimumloon, worden niet meer gekort als zij voor iemand gaan zorgen of verzorgd worden. De regeling geldt als zorg wordt verleend aan iemand die door ziekte of lichamelijke, verstandelijke of geestelijke stoornissen niet meer voor zichzelf kan zorgen. De Sociale Verzekeringsbank, die de AOW uitvoert, beoordeelt of mensen onder de regeling vallen.

Het kabinet speelt met dit voorstel in op de behoefte van ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De maatregel krijgt terugwerkende kracht tot 4 april van dit jaar. Op die dag heeft staatssecretaris Van Hoof de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn voornemen. De verruiming van de AOW kost jaarlijks maximaal 2,7 miljoen euro.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 23.06.2006