Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
23 juni 2006

KABINET WIL AFSPRAKEN OVER GOEDE DIENSTVERLENING OVERHEID

Het kabinet wil afspraken maken met overheids- en semi- overheidsinstellingen over goede dienstverlening aan burgers en bedrijven. Die afspraken maken deel uit van het programma Good Governance Openbare Sector, waarmee de ministerraad op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ingestemd. Doel van dit programma is de tevredenheid van burgers en bedrijven met de publieke dienstverlening te vergroten. Het kabinet wil met het programma Good Governance de vele initiatieven die de laatste jaren op dit vlak zijn genomen, versterken en consolideren. Voorbeelden zijn het Programma Andere Overheid, de Electronische Overheid en de BurgerServiceCode en de vele initiatieven van organisaties zelf. Het programma bestaat uit twee sporen: een checklist voor het uitwerken van de principes van good governance en een stimuleringsprogramma.

In de checklist zijn de principes van good governance gegroepeerd rond drie thema's:
de kwaliteit van de dienstverlening; transparantie en integriteit;
bestuur, toezicht en verantwoording.

De checklist wordt tijdens een conferentie dit najaar met de verschillende sectoren, zoals gemeenten en woningbouwverenigingen, besproken om tot concrete afspraken te komen over wat burgers en bedrijven van de dienstverlening mogen verwachten.

Het stimuleringsprogramma concentreert zich op richt zich op feitelijk handelen, cultuur en houding in de afzonderlijke organisaties en bij hun professionals.Het programma heeft vier aandachtsvelden: de oriëntatie op burgers en bedrijven; het lerend vermogen van individuele medewerkers en organisaties als geheel; leiderschap;
maximale transparantie en integriteit.

Het stimuleringsprogramma bestaat onder meer uit het beschikbaar stellen van eenvoudig toegankelijke en goedkope instrumenten waarmee organisaties vaak via eenvoudige internettoepassingen prestaties kunnen vergelijken, integriteitsproblemen kunnen identificeren en afspraken met burgers en bedrijven kunnen vastleggen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat minister Remkes het programma Good Governance Openbare Sector, mede namens minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, aan de Tweede Kamer aanbiedt.

RVD, 23.06.2006