Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Zorgautoriteit: nieuwe zorgverzekering positief voor consument

Persbericht, 23-6-2006

De nieuwe zorgverzekering is vanuit de consument bezien positief. De premies zijn lager dan vooraf geschat en de toegankelijkheid van het zorgstelsel is in 2006 niet in het geding. Achttien procent van de verzekerden heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om over te stappen, daarmee is de dynamiek in de zorgverzekeringsmarkt onverwacht groot. De consument kan nog onvoldoende kiezen op kwaliteit. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de eerste monitor zorgverzekeringsmarkt van de Nederlandse Zorgautoriteit in oprichting (Nza i.o) die de minister van VWS vandaag aan de Eerste en de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De monitor geeft de eerste evaluatie van de ontwikkelingen in het nieuwe verzekeringsstelsel. De NZa i.o. constateert een forse stijging van het aantal overgestapte verzekerden. De consument geeft daarmee duidelijk het signaal af bewust te kiezen, dit heeft een positief effect op de concurrentie in de markt. De concurrentie op de markt heeft ook de premie gedrukt. De gemiddelde premie is bijna 80 Euro lager dan aanvankelijk geraamd. Uit het onderzoek is geen verband gebleken tussen de premiehoogte en de vermogenspositie van verzekeraars.

De Nza i.o. constateert dat het voor consumenten nog moeilijk is om te kiezen op basis van kwaliteit van verzekeraar en van de geleverde zorg. Inmiddels zijn door patiƫntenorganisaties, zorgaanbieders, verzekeraars, de inspectie en het ministerie van VWS verschillende initiatieven genomen om in deze situatie verbetering te brengen: de ontwikkeling van prestatie-indicatoren, de oprichting van een instituut voor klantervaringsonderzoek, de ontwikkeling van zorginkoopinidicatoren voor verzekeraars en verdere uitbreiding van de website www.kiesbeter.nl.