Gemeente Drimmelen


Samenwerking brandweer gaat van start

Geertruidenberg, Drimmelen en Oosterhout akkoord met 3 x rood

De samenwerking van de brandweerkorpsen van Geertruidenberg, Drimmelen en Oosterhout is een feit. De drie colleges van B en W hebben besloten de samenwerkingsovereenkomst 3 x rood aan te gaan. De burgemeesters van de drie gemeenten hebben afgelopen 20 juni jl. de samenwerkingsovereenkomst getekend. De samenwerking moet de kwaliteit en continuïteit in de brandweerzorg voor deze drie gemeenten garanderen.

Samenwerking
De brandweer heeft te maken met steeds meer wet- en regelgeving én de plicht voortdurend te werken aan kwaliteitsverbetering. De samenwerking 3x rood heeft betrekking op de brandweerzorg en de bedrijfsvoering. Dit houdt in dat er samengewerkt wordt op het gebied van de veiligheidsketen en hulpverlening en daarnaast dat bedrijfsmatige zaken als personeel, informatie, organisatie, financiën, automatisering, communicatie en huisvesting zoveel mogelijk in samenwerking worden benut. 3 x rood levert op deze manier een verbetering op van kwaliteit, continuïteit, efficiency en professionaliteit. In de samenwerking 3 x rood blijven er drie afzonderlijke, autonome gemeentelijke brandweerkorpsen bestaan met eigen gemeentelijke bevoegdheden. De korpsen behouden elk hun eigen identiteit, personeel, materieel en budgetten.

Proces
3 x rood is het resultaat van anderhalf jaar onderzoek door de betrokken brandweerkorpsen. In november 2004 hebben de colleges van de drie gemeenten een intentieverklaring afgegeven om te komen tot een intergemeentelijke samenwerking op het gebied van brandweerzorg. In september 2005 is de nota "samenwerking in beeld" vastgesteld en dit heeft geleid tot de samenwerkingsovereenkomst die nu ondertekend wordt.

Voorbeeld voor de regio
Landelijk is het kabinetsstandpunt dat er een regionalisering van het beheer van de brandweer moet gaan plaatsvinden. Deze regionalisering wordt niet eerder dan 2008 gerealiseerd. 3 x rood loopt op de regionalisering vooruit en bereidt zich hier met deze intergemeentelijke samenwerking alvast op voor. Deze samenwerking heeft een pilot-functie voor de regio.


----------