Federale regering Belgie


Open standaarden
(2006-06-23)

Persbericht van de Ministerraad

Gebruik open standaarden voor de uitwisseling van kantoordocumenten

De ministerraad keurde de nota voor het gebruik van open standaarden voor de uitwisseling van kantoordocumenten goed.

Minister Vanvelthoven: 'De uitwisseling van kantoordocumenten zoals tekstdocumenten en spreadsheets is vandaag vooral gebaseerd op populaire kantoorsuites zoals Microsoft Office , Corel WordPerfect Office,) Documenten die hiermee gemaakt zijn kunnen vaak enkel gelezen worden door die producten. Wanneer je dus dergelijke documenten wil uitwisselen met iemand anders verplicht je hem/haar bijna om ook de kantoorsoftware aan te schaffen waarmee het oorspronkelijk document is gemaakt.'

Om de afhankelijkheid van deze bedrijfseigen' formaten te verminderen is het noodzakelijk om een open standaard als uitwisselingsformaat te gebruiken. XML is zo'n standaard voor het uitwisselen van informatie tussen verschillende computersystemen.
Een document op basis van XML is dus een garantie om toegankelijkheid van informatie op lange termijn te garanderen
Het OpenDocument Format (ODF) is een XML-gebaseerd documentformaat dat door de ISO (International Standards Organization) is aanvaard. Vandaar stellen wij voor om het ODF vast te leggen als standaard voor het uitwisselen van kantoordocumenten zoals tekstverwerkers, spreadsheets, presentaties, van zodra het definitief goedgekeurd is door het ISO.

Elk federaal overheidsbestuur moet voor september 2007 zorgen dat ODF documenten kunnen gelezen worden. Dit sluit het gebruik van andere formaten niet uit. Hoe de leesfunctionaliteit gegarandeerd wordt, bepaalt de desbetreffende overheid.

Afhankelijk van de resultaten van een door Fedict uitgevoerde impactanalyse zal vanaf september 2008 ODF als standaard formaat gebruikt worden bij de uitwisseling van kantoordocumenten.