Titel: Innovatieplatform: Centrum voor Sociale Innovatie van start

RVD/DG
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 23-06-2006 17:17

Origineel persbericht.

INNOVATIEPLATFORM
Persbericht
23 maand 2006

Centrum voor Sociale Innovatie van start

Met het zetten van handtekeningen onder de symbolische akte van oprichting is vanmiddag in Den Haag het Centrum voor Sociale Innovatie (CSI) in gang gezet. Dat moet bijdragen aan verhoging van het werkplezier en de productiviteit in ons land. Het Centrum is een initiatief van zeven organisaties, ondersteund door de ministeries van Economische Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De ondertekening vond plaats door de betrokken ministers, Brinkhorst, de Geus en van der Hoeven, en door vertegenwoordigers van de zeven organisaties.

Het Innovatieplatform heeft met het Centrum betekenende initiatieven aan elkaar gekoppeld en 'daarmee sociale innovatie op de nationale innovatieagenda gezet en de overheid aan het CSI verbonden', zoals prof. Frans Leijnse, lid van het platform het formuleerde. De initiatiefnemers zijn werkgeversvereniging AWVN, FNV Bondgenoten, de CNV BedrijvenBond, de vereniging van ondernemers in de technologisch-industriële sector FME-CWM, RSM Erasmus University, TNO en AIAS (Universiteit van Amsterdam).

Waarover gaat het bij sociale innovatie? Samenwerken in een team met collega's uit verschillende afdelingen en disciplines vanuit hechte sociale netwerken. Niet 'beheers en bevel' maar ruimte geven aan medewerkers voor het zelf organiseren van je werk, bijvoorbeeld samen met je collega's je rooster maken. Flexibele organisaties. Continu je talent ontwikkelen en leren. Samenwerken met kennisinstellingen, klanten en leveranciers. Het werken wordt er niet alleen leuker van, het levert bedrijven meer en sneller nieuwe (en betere) producten en diensten op. Het CSI definieert sociale innovatie als het ontwikkelen van nieuwe managementvaardigheden (dynamisch managen), het hanteren van innovatieve organisatieprincipes (flexibel organiseren) en het realiseren van hoogwaardige arbeidsvormen (slimmer werken en talentontplooiing).

Het Centrum gaat informatie en kennis over sociale innovatie verzamelen en verspreiden. Verder worden onder andere praktische experimenten in branches, bedrijven en publieke instellingen georganiseerd. Ook zal het centrum andere activiteiten ontplooien die bijdragen tot een versnelling van sociale innovatie in Nederland. In het CSI zullen in eerste aanleg vijf mensen werken die met een budget van twee miljoen euro activiteiten gaan organiseren. De helft van dit bedrag komt van de drie betrokken ministeries, de andere helft van de initiatiefnemers en het bedrijfsleven. Prof. Leijnse is de eerste voorzitter van het bestuur van het CSI.

Meer informatie bij Len Middelbeek, woordvoerder Innovatieplatform, 06 110 116 66 of via csi@innovatieplatform.nl
of bij:

- Jannes van der Velde, communicatie AWVN, 023 510 1184 of 06 1091 3307;
- Inge Beckers, communicatieadviseur TNO, 023 554 9511 of 06 2809 0755;
- Marianne Schouten Media & Public Relations Manager RSM Erasmus University,

010 408 2877;

- Nancy Abelskamp, woordvoerder/persvoorlichter CNV BedrijvenBond,
06 2239 2964,

- Nathalie Koopman, voorlichter FNV Bondgenoten, 030 273 8389 of
06 5140 6105;

- Judith Nelemans, persvoorlichter Vereniging FME-CWM, 079 353 1215.