Gemeente Oud-Beijerland

Jaarrekening 2005 `rechtmatig' verklaard, 23 juni 2006

"Verheugend nieuws", zo reageert wethouder J. van Buuren (financiën) na de ontvangst van de goedkeurende verklaring van de accountant voor de `rechtmatigheid' van de financiële beheershandelingen van de gemeente Oud-Beijerland. Het is voor het eerst dat Oud-Beijerland deze verklaring ontvangt, want de jaarrekening 2004 leverde nog een `oordeelsonthouding' op van de accountant. Dit betekent overigens niet dat de financiën niet op orde waren! Ter illustratie: de gemeente Oud-Beijerland ontvangt elk jaar een verklaring voor een financieel getrouw beeld.

Echter, voor alle gemeenten is vanaf 2004 ook een verklaring voor de rechtmatigheid van de financiële beheershandelingen verplicht. Deze verklaring betekent dat de inkomsten, uitgaven en overige financiële mutaties in overeenstemming met de heersende (ook Europese) wet- en regelgeving plaatsvinden.

Zoals gezegd, heeft de gemeente over het jaar 2004 nog een oordeelsonthouding gekregen. Zij staat daarin niet alleen, want dit gold voor heel veel gemeenten in Nederland. De jaren 2004 en 2005 zijn daarom door minister Remkes van BiZa `aangewezen' als opstapjaren. Met ingang van 2006 wordt iedere gemeente geacht een verklaring voor de rechtmatigheid van de financiële beheershandelingen te ontvangen.

Dit betekent dat Oud-Beijerland met de ontvangst van de goedkeurende verklaring een jaar voor loopt op vele andere gemeenten.

De jaarrekening 2005 wordt in de raadsvergadering van maandag 26 juni vastgesteld. Tegelijkertijd geeft de raad met deze vaststelling ook een bestemming aan het batig jaarsaldo van 1 miljoen euro. Voorgesteld is om de ruim de helft van dit bedrag als budget beschikbaar te stellen voor (de start van) het politiek 4-jaren programma 2006 - 2010.