Ingezonden persbericht


Dierenrijk europa blij met geboorte van zeehondenjong

Nieuw leven in landschap Strand & Zee in Dierenrijk Europa

De geboortegolf in Dierenrijk Europa, nabij Eindhoven, zet door. Donderdagmiddag 22 juni is omstreeks 15.30 uur een jonge zeehond geboren in het leefgebied Strand & Zee. Dierenrijk Europa maakt op dit moment een geboortegolf mee met de geboorte van vier wolven, een steenbok, een damhert en een zwarte wouw.

Dierenrijk Europa - de dierentuin waar bezoekers een wandeling maken door zeven Europese gebieden - is blij met de geboorte van een zeehond. Het jong kwam op donderdag 22 juni omstreeks 15.30 uur ter wereld en leeft in het landschap Strand & Zee. "In dit landschap is het voor veel Nederlanders alsof zij thuiskomen", aldus Ronald van den Hurk, vestigingsmanager van Dierenrijk Europa. "Na een wandeling door onder meer het Oerbos, de Alpen en het Hoge Noorden komen bezoekers bij Strand & Zee terecht bij de zeehonden en vissen die in en rondom de Noordzee leven.

Jonge zeehond

De paartijd van de zeehond loopt van het late voorjaar tot het begin van de herfst. De eigenlijke draagtijd is zeven maanden, maar bij zeehonden kan het tot drie maanden duren voordat een bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt. De jongen worden van mei tot juli op het land geboren. Zeehonden wegen bij geboorte 9 tot 11 kilogram. De jongen kunnen meteen na de geboorte zwemmen. Voor de geboorte hebben de jongen een witte vacht, die al in de baarmoeder wordt gewisseld. Zeehonden worden geboren met een staalgrijze vacht die in het eerste levensjaar overgaat in de zandkleurige vacht. De zoogperiode is 3-6 weken, daarna is het vrouwtje weer vruchtbaar. Gedurende de zoogtijd blijft de moeder steeds dicht in de buurt van haar jong. De jongen gaan meteen na de geboorte mee in het water. Soms draagt de moeder het jong op haar rug. Na vier weken is het jong op zichzelf aangewezen en moet het leren vis te vangen.

Geboortegolf zet door

In Dierenrijk Europa werden in de afgelopen periode verschillende dieren geboren. Recent zagen vier wolven, een steenbok, een vrouwelijk damhert en een zwarte wouw (roofvogel) het levenslicht.