Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Toekomst makelaardij centraal op VBO-congres

RIJSWIJK, 22 juni 2006 - "Het bestaande fiscale regime voor de eigen woning is niet rechtvaardig, niet effectief en onnodig ingewikkeld." Dat zegt Leo Stevens, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit, op het VBO-congres op 23 juni in Nieuwegein. Joël van der Reijd, voorzitter van VBO Makelaar, is 'mordicus tegen de afschaffing'.

Prof. dr. L.G.M. Stevens is fel tegenstander van de huidige vormgeving van de hypotheekrenteaftrek en pleit in zijn speech voor een aanpassing van dit systeem. "Het systeem is duur en onrechtvaardig. De hypotheekrenteaftrek voldoet niet aan de eisen die aan een bestendig belastingstelsel moeten worden gesteld. Het is ook kwetsbaar bij een oplopende rentestand. Gelukkig zijn er alternatieven", aldus Stevens. Hij heeft in de vakliteratuur varianten uitgewerkt. De speech van de heer Stevens zal tot verhitte discussies leiden. VBO Makelaar is juist groot voorstander van de hypotheekrenteaftrek. Het afschaffen hiervan is "een onzalig idee", aldus voorzitter J.E. van der Reijd. De aftrek is volgens VBO Makelaar niet de oorzaak van de huidige problemen op de woningmarkt, noch zal de afschaffing ervan de problemen als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. "Afschaffing is gevaarlijk voor de economie. De forse negatieve koopkracht- en vermogenseffecten bij huizenbezitters werken averechts in het streven naar een ondernemender en flexibeler economie", zegt Van der Reijd in zijn toespraak.

'Toekomstperspectieven op de Nederlandse vastgoedmarkt' is het thema van het VBO-congres op vrijdag 23 juni in het NBC te Nieuwegein. Diverse sprekers behandelen onderwerpen als de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, prijsstunters, makelende woningcorporaties en WOZ-taxaties. De overige sprekers zijn prof. dr. J.A. Vijlbrief, directeur-generaal Economische Politiek bij het ministerie van Economische Zaken en P.C. Keur, directievoorzitter van de FGH Bank.

Hans Vijlbrief geeft een lezing met als titel: 'Recente economische ontwikkelingen en vooruitzichten op de woningmarkt'. Hierin wijst hij op het sterke herstel van de Nederlandse economie dat onder andere te danken is aan het ingezette kabinetsbeleid. De woningmarkt is vanuit economische oogpunt complexer dan veel andere markten. Dat heeft geleid tot een breed pakket aan beleidinstrumenten. Toch blijven er belangrijke uitdagingen over. Dhr. Vijlbrief noemt de groeiende wachtlijsten, het ontbreken van een commerciële huurmarkt en het toenemende beslag op de collectieve middelen.

Peter Keur geeft de visie van de FGH Bank over de ontwikkelingen in de markt van bedrijfsmatig vastgoed. De kansen die er liggen voor particuliere beleggers worden nader bekeken op het gebied van binnenstedelijke inbreiding, studentenwoningen en bedrijfsverzamelgebouwen.

VBO Makelaar (brancheorganisatie met ruim 900 leden) organiseert dit jaar het 21ste congres voor haar leden en relaties. Het congres is kleinschalig begonnen maar inmiddels uitgegroeid tot een ware happening met bijna 900 bezoekers in 2005.



Ingezonden persbericht