Ingezonden persbericht


Onderwerpen SUMMUM, magazine azM, FdG en FdGW Universiteit Maastricht

PERSBERICHT azM en faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Universiteit Maastricht

SUMMUM is het tweemaandelijks magazine van het academisch ziekenhuis Maastricht en de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht. Zojuist is het juni-nummer verschenen. Hierin onder meer aandacht voor de volgende actuele onderwerpen.

Onderzoeksinstituut Nutrim start een onderzoek naar dikke gezinnen. Zij passen een jaar lang hun dagelijkse voedingspatroon aan (onder begeleiding van diëtisten) en kunnen zes maanden lang gratis boodschappen doen bij de speciale supermarkt op het UM-terrein.

In 'Patiënt centraal' draait het deze keer om Lou Prevoo. Vijf jaar geleden merkte Wilma Prevoo dat haar man Lou minder precies werd in zijn afspraken en werk. Vanwege zijn concentratieproblemen, duizeligheid, black-outs en depressies verwees zijn huisarts hem door naar de geheugenpoli van het azM, ook al leek hij met 54 nogal jong voor Alzheimer.

Promovenda Katinka Prince toonde aan dat het Probleem Gestuurd Onderwijs in tegenstelling tot wat sommige geneeskundestudenten en docenten dachten, niet leidt tot minder anatomiekennis. Verder blijken studenten beter voorbereid op de praktijk wat betreft algemene vaardigheden dan collegae van andere faculteiten.

Gezondheidsprofessionals uit de hele wereld komen naar Maastricht voor de opleiding Master of Health Professions Education. Met de in Maastricht opgedane kennis en vaardigheden, vertrekken ze vervolgens weer naar hun eigen land om er onderwijsvernieuwingen op touw te zetten, zoals nieuwe opleidingen en onderwijsmethodes.

Het azM kent sinds kort een eigen Kindervoetenpoli. Bij kinderen zijn voetproblemen complexer dan bij volwassenen want ze groeien nog waardoor de voetafwijking voortdurend verandert. Kindervoeten verdienen dus speciale aandacht en daarom startte het azM een speciale kindervoetenpoli.

De nieuwe bacheloropleiding European Public Health, een unieke opleiding in Europa, slaat een brug tussen de dagelijkse zorg voor de volksgezondheid, het (inter-) nationale beleid en actuele, grensoverschrijdend problemen op het gebied van de volksgezondheid.

In de rubriek Grenzeloos aandacht voor de capaciteitsgroep Anatomie & Embryologie van de Geneeskundefaculteit die samen met de Academie Beeldende Kunsten Maastricht van Hogeschool Zuyd de enige Nederlandse opleiding tot wetenschappelijk illustrator verzorgen.

Zie ook www.summum.umcm.nl

Ontvangt u SUMMUM (nog) niet of wilt u nadere informatie of een interview over een van de onderwerpen? Neem contact op met Jos van Cann, stafdienst Communicatie azM, t 043-3875112 / e jos.vancann@azm.nl