Ingezonden persbericht


----------

Persbericht: Rechten 'illegale' kinderen zijn niet gewaarborgd

Kinderen die 'illegaal' in Nederland verblijven vormen een kwetsbare groep. Zij verkeren in voortdurende onzekerheid over hun toekomst. Volgens het kinderrechtenverdrag hebben deze kinderen recht op onderwijs, zorg, rechtsbijstand en een minimale levensstandaard, maar uit onderzoek van Defence for Children International (DCI) blijkt dat het hen daar in de praktijk vaak aan ontbreekt. In het juninummer van Pedagogiek in Praktijk Magazine schetst Linda Gerritse de leefsituatie van deze kinderen en de problemen waarmee zij worstelen.

Verder in het juninummer van Pedagogiek in Praktijk (PiP) onder meer:


* Bas Levering sprak met Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online en auteur van het boek Verliefd online, over de manier waarop internet relatiepatronen tussen jongeren verandert en hen eerder dan ooit met seksualiteit in aanraking brengt.


* Uit eigen ervaring en onderzoek betoogt Angelika Gessner dat grootouders in geval van nood zeer geschikte pleegouders voor hun kleinkinderen zijn, mits zij adequate ondersteuning krijgen.


* Veel meiden uit eerculturen raken bekneld tussen de 'vrije' Nederlandse samenleving en de traditionele thuisopvoeding. Anke van Dijke en Linda Terpstra spraken met tien meiden die op de vlucht zijn voor hun familie, doordat zij met hun 'vrije' gedrag de familie-eer geschonden zouden hebben.


* Edu Dumasy, bestuurslid van waterscoutingclub De Maartengroep, schetst de geschiedenis van de scouting en legt uit wat ouders en kinderen beweegt om hun vrije tijd in 'ongerepte' Amsterdamse natuur door te brengen.


* Wilma Vollebergh betoogt dat de inspanning die tolerantie van jongeren vergt doorgaans sterk worden onderschat. Pas wanneer volwassenen deze spanningen onder ogen zien kunnen zij jongeren daarmee leren omgaan.

Kijk voor meer informatie op www.pipm.nl.

Pedagogiek in Praktijk (PiP) verschijnt tweemaandelijks. Het magazine biedt praktijkgerichte informatie over opvoeding en onderwijs. Op toegankelijke wijze houdt het tijdschrift professionele opvoeders en geĂŻnteresseerde ouders op de hoogte van wetenschappelijk onderzoek en nieuws uit de pedagogische werkvelden. Pedagogiek in Praktijk is daarnaast een platform voor discussie over pedagogische vraagstukken.

Dirk Willem Postma
Eindredacteur Pedagogiek in Praktijk Magazine

PiP Magazine
BV Uitgeverij SWP
Postbus 257
1000 AG AMSTERDAM
T 020 3307200
F 020 3308040
E swp@swpbook.com
W www.swpbook.com

----------