Gemeente Heerlen

Aanbesteding door alle 19 Zuid-Limburgse gemeenten Raad akkoord met aanbesteding 'hulp bij het huishouden'

Tijdens een extra raadsvergadering op dinsdag 20 juni is de gemeenteraad unaniem akkoord gegaan met de uitgangspunten voor aanbesteding van 'hulp in de huishouding' in het kader van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De aanbesteding van dit onderdeel van de WMO wordt uitgevoerd door de gemeente Maastricht, op initiatief van de Tripool-gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Het is de bedoeling dat de omliggende gemeenten hierbij aansluiten.

Met ingang van 1 januari 2007 geldt de WMO (de Eerste Kamer beslist daarover op 27 juni). In die wet staat onder meer dat gemeenten voorzieningen moeten gaan verlenen aan burgers met een beperking, zodat die zoveel mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren. Een aantal van die voorzieningen wordt al door de gemeenten verleend, bijvoorbeeld het verstrekken van rolstoelen en scootmobielen, het regelen van vervoersvoorzieningen, het realiseren van woningaanpassingen, dagbesteding voor ouderen, maaltijdvoorzieningen en dergelijke. Nieuw bij de WMO is dat gemeenten ook moeten gaan zorgen voor hulp bij het huishouden. Dit is een activiteit die nu nog wordt uitgevoerd door het Zorgkantoor (AWBZ).

Gunstiger
De Zuid-Limburgse gemeenten hebben besloten om dit deel van de WMO samen uit te voeren omdat daardoor zaken beter en goedkoper kunnen. Meestal is het zo dat het aanbod gunstiger wordt als je een grote hoeveelheid tegelijk afneemt. Bovendien ontstaat daardoor een situatie dat gemeenten zoveel mogelijk dezelfde diensten gaan aanbieden. Dat is goed voor de rechtsgelijkheid van de burgers in heel Zuid-Limburg.

Financiële zorgen
De raadsfracties uitten vrijwel allemaal hun zorgen over de financiering van dit deel van de WMO. Vooral omdat Heerlen sterk vergrijst en het meestal ouderen zijn die hulp bij het huishouden nodig hebben. De wethouder gaf daarbij aan dat het gaat om een zogenaamde open eind regeling. Dat betekent dat de gemeente zelf geld bij moet leggen als de bijdrage van het rijk voor deze taak op is. Het kan niet zo zijn dat aanvragen vanaf een bepaald moment in het jaar worden geweigerd omdat het geld op is.

Beleidsnota
In het najaar krijgt de raad een beleidsnota WMO ter bespreking voorgelegd. In die nota worden beleidskeuzes vastgelegd over de uitvoering van de hulpbij het huishouding. Dat is de gelegenheid om duidelijk vast te leggen welke kwaliteit Heerlen stelt aan hulp bij het huishouden.

HEERLEN, 21 juni 2006
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 43 67
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------


---- --