Gemeente Tilburg

Datum
22 juni 2006

Flyeren, aanbieden proefverpakkingen en enquêteren aan banden gelegd in binnenstad

Het is voortaan verboden om te flyeren, te samplen en te enquêteren in het voetgangersgebied van het centrum van Tilburg op donderdag, vrijdag, zaterdag en op koopzondagen. Het winkelend publiek wordt hier regelmatig geconfronteerd met de aanwezigheid van personen die reclamefolders uitdelen, enquêtes afnemen en proefverpakkingen (samples) aanbieden, wat lang niet altijd op prijs gesteld wordt. Als storend wordt vooral de opdringerigheid ervaren van de uitdelers/enquêteurs en de vervuiling die ontstaat door deze activiteiten.

Klachten ondernemers

Daarnaast komen uit de binnenstad veel klachten van ondernemers. Voor hen ligt de overlast met name in het feit dat winkelend publiek, dat niet gediend is van deze activiteiten, met grote snelheid doorloopt en dus de winkels ter hoogte waarvan de activiteiten plaatsvinden, links laat liggen. Voor detaillisten van etens- en drinkwaar is vooral het uitdelen van gratis samples, veelal zaken die zij ook verkopen, een bron van ergernis. Bij een aanzienlijk deel van de bezoekers, bewoners en ondernemers leidt dat tot het beeld dat het niet meer gezellig winkelen is in de binnenstad van Tilburg.

Gemeente treedt op

Om ondernemers, winkelend publiek en bewoners tegemoet te komen zijn de genoemde activiteiten aan banden gelegd. Bij het aantreffen van flyeraars, samplers, enquêteurs in het aangewezen gebied op dagen dat dit niet is toegestaan zegt de gemeente bestuurdwang aan. Dit houdt in dat de overtreders hun activiteiten onmiddellijk moeten staken en 1 uur de tijd krijgen om al hun spullen en de ontstane vervuiling op te ruimen. Gebeurt dit niet dan effectueert de gemeente de bestuursdwang. In samenwerking met de politie worden de overtreders verwijderd en de spullen in beslag genomen. Alle kosten die hiermee gepaard gaan verhaalt de gemeente op de overtreder. Daarnaast is het ook mogelijk om strafrechtelijk op te treden. Elke overtreder krijgt een procesverbaal van E 75,-.

Meer informatie
Thomas Heesters, woordvoerder telefoon 013- 542 9952 Natasja Bruëns, Themacommunicatie telefoon 013 542 8845


---- --