Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman, vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het ontwerp van decreet goed dat instemt met de herziene Overeenkomst tot oprichting van het Europees Universitair Instituut in Florence. Het in 1972 opgerichte Instituut heeft de opdracht om door hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek bij te dragen tot de uitbouw van het culturele en wetenschappelijke erfgoed van Europa. Begin jaren '90 werd de werking van het Instituut geëvalueerd. Als gevolg van deze evaluatie werd beslist om de overeenkomst tot oprichting te herzien. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement. Gezien het gemengde karakter van de Overeenkomst achten de Gemeenschappen het evident om voortaan ook volwaardig betrokken te worden bij het beheer en het bestuur van het Instituut. De Vlaamse Regering beslist daarom ook tot goedkeuring en ondertekening van het samenwerkingsakkoord tussen de Staat en de Gemeenschappen over de vertegenwoordiging van België in de bestuursorganen van het Europees Universitair Instituut in Florence.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed dat voorziet op welke wijze het deel van de werkingsmiddelen uit de Tivolimiddelen wordt verdeeld over de scholen die geen deel uitmaken van een scholengemeenschap basisonderwijs. De verdeling gebeurt op basis van de leerlingenaantallen, de wegingscoëfficiënten en de puntengewichten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de organisatie van de arbeidsbemiddeling en de beroepsopleiding. Met deze wijziging wordt de bestaande regeling omtrent de instapregeling, goedgekeurd op 22 juli 2005, ingepast in de federale regelgeving zoals beslist in het kader van het Generatiepact. Concreet betekent dit dat de doelgroep van de instapregeling wordt uitgebreid.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de organisatie van tijdelijke projecten in het basis- en secundair onderwijs en aan het gelijknamige ontwerp van bekrachtigingsdecreet. Het ontwerp van bekrachtigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de eerste fase van een traject dat moet leiden tot een geïntegreerd woon- en zorgdecreet wijzigt de Vlaamse Regering principieel het erkennings- en subsidiebesluit van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. Het gaat hoofdzakelijk om inhoudelijke wijzigingen met betrekking tot de subsidiëring van de diensten voor oppashulp door vrijwilligers: de huidige enveloppefinanciering wordt vervangen door een gedeeltelijke prestatiegebonden subsidiëring. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent bijna 2,1 miljoen euro subsidie toe aan de vzw Vlaams Netwerk van Verenigingen waar armen het woord nemen. Het Vlaams Netwerk heeft als taak verenigingen waar armen het woord nemen inhoudelijk en financieel te ondersteunen en de participatie aan het beleid op verschillende beleidsniveaus te organiseren.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

In het kader van de reorganisatie Beter Bestuurlijk Beleid hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het operationaliseringsbesluit van het beleidsdomein Financiën en Begroting.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een ontwerpdecreet over Corporate Governance en andere bepalingen voor de investeringsmaatschappijen van de Vlaamse overheid. Door de grote mate van 'verprivaatrechtelijking' van de investeringsmaatschappijen moet een vorm van effectief toezicht vanuit de overheid worden gerealiseerd. Het instellen van vormen van controle op zelfstandige bestuursorganen is een compensatie voor het verlies van een directe aansturingsbevoegdheid. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State en van de BBB-opstartcommissie Financiën en Begroting, definitief een besluit goed tot operationalisering van het beleidsdomein Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed voor wat de beleidsdomeinen ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed betreft.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Met het oog op adviesaanvraag bij de Raad van State keurt de Vlaamse Regering principieel de definitieve vaststelling goed van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoerings­plan 'Leidingstraat voor hoofdtransportleidingen voor drinkwater tussen Kluizen-Eeklo'.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leidingstrook tussen zandgroeve Berg en Mechelse Heide Zuid' in Maasmechelen. Het betreft een zandtransportleiding om het zand-watermengsel uit de groeve Berg naar de nieuw aan te leggen zandeverdelingsfabriek Mechelse Heide Zuid te brengen en een lozingsleiding van de nieuwe fabriek naar een bestaand aantakkingspunt bij de groeve Berg.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het decreet over de amateurkunsten wijzigt. De aanpassingen betreffen onder meer de wijziging van de opdrachten toegewezen aan de erkende organisaties voor amateurkunsten en aan het coördinerende centrum, de financiële enveloppes en de wijziging van de voorzieningen via de projectsubsidiëring. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Het Kunstendecreet regelt het Vlaamse ondersteunings- en subsidiebeleid voor de diverse disciplines en sectoren binnen de ruime sector 'kunsten'. In dit kader kent de Vlaamse Regering 22 miljoen euro subsidie toe aan kunstenorganisaties en organisaties voor kunsteducatie binnen de muzieksector voor de periode 2007-2009.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief sommige bepalingen van de decreten over de radio-omroep en de televisie, gecoördineerd op 4 maart 2005. In het ontwerp van wijzigingsdecreet worden drie regelgevende initiatieven samengebracht. De eerste grote doelstelling van het ontwerp is het verruimen van de bestaande categorie van 'kabelradio-omroepen' tot 'netwerkradio-omroepen'. Hiermee wordt bedoeld radio-omroepen die hun programma's uitsluitend via kabel, radio- en/of televisieomroepnetwerk doorgeven. Deze netwerkradio-omroepen hebben geen zendvergunning nodig, maar moeten wel worden erkend door de Vlaamse Regulator voor de Media. Een tweede aanpassing heeft betrekking op de criteria voor de erkenning van particuliere lokale radio-omroepen. De Vlaamse Regering verleent voortaan de erkenning op basis van de concrete invulling van de informatie over het verzorgingsgebied en de aantoonbare en beschreven band die is opgebouwd met de lokale gemeenschap. Een derde wijziging heeft betrekking op de verplichting van de omroepen om hun oproepsignalen gedurende twee maanden te bewaren. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering beslist, onder voorbehoud van technisch nazicht, tot toewijzing en verdeling van de apparaatkredieten binnen de BBB-structuur.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het havendecreet zodat er een specifieke organieke regeling wordt ingevoerd voor de autonome gemeentelijke havenbedrijven. De beperkingen op het vlak van participaties die voortvloeiden uit de wet Erdman worden geschrapt en in overeenstemming gebracht met het gemeentedecreet. Alle havenbedrijven moeten ook beschikken over een directiecomité, een analytische boekhouding en een dienst interne audit. Daarnaast wordt de procedure van administratief toezicht verduidelijkt zodat de gewestelijke havencommissaris zijn toezicht optimaal kan uitoefenen. Over het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de SERV en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot wijziging van het besluit van 17 juni 2005 over de erkenning als energiedeskundige voor woningen en over de uitvoeringsvoorwaarden van de energieaudit voor woningen. Een kandidaat-energiedeskundige kan een erkenning krijgen wanneer hij voldoet aan drie voorwaarden. Een van de voorwaarden is in het bezit zijn van een diploma middelbaar onderwijs. Nu wordt voorgesteld om deze voorwaarde niet te laten gelden wanneer geschikte kandidaten ervaring hebben in het geven van energieadvies aan particulieren, vennootschappen, niet-commerciële instellingen of publiekrechterlijke rechtspersonen.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het bijzonder oppervlaktedelfstoffenplan 'Klei van de Kempen'. Over het plan wordt advies ingewonnen bij de colleges van burgmeester en schepenen van alle betrokken gemeenten en van de bestendige deputatie van iedere betrokken provincieraad. In het kader van de opmaak van elk gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in uitvoering van een bijzonder oppervlaktedelfstoffenplan beslist de Vlaamse Regering ook een duidelijke en afdwingbare fasering en zonering van de ontginingsmogelijkheden in te bouwen. Hierbij kunnen (reserve-)ontginningsgebieden en/of bouwvrije agrarische gebieden worden aangeduid. Het is de bedoeling dat per bijzonder oppervlaktedelfstoffenplan een beoordelingscommissie van wetenschappers, praktijkonderzoekers en leden van de betrokken administraties zal worden opgericht.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een ontwerp van koninklijk besluit dat de inning van de boetes regelt die kunnen gebeuren na een technische controle langs de weg van bedrijfsvoertuigen voor vervoer van meer dan 8 personen en vervoer van goederen met een MTM van meer dan 3,5. De voorgestelde boetes variëren van 200 euro (defecten aan lichten) tot 2500 euro (frauduleus gemanipuleerde snelheidsbegrenzer). Weigering van een controle kost 3000 euro.