Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-342       |
|                                            |Arnhem|23 juni 2006   |
|                                            |,     |               |
AGROCLUSTER STEVIGE PIJLER VOOR REGIONALE ECONOMIE

Verbeteren concurrentiepositie door marktgerichte aanpak en innovatie

Het agrocluster in Overijssel en Gelderland, waaronder toelevering, productie, verwerking en afzet van agrarische producten, levert een bijdrage van bijna tien procent aan het regionale inkomen. Ook zorgt het cluster voor ruim tien procent van de arbeidsplaatsen in de twee provincies. De melkveehouderij, intensieve veehouderij en, met name in Gelderland, glastuinbouw zijn hier vooral debet aan. Daarnaast zorgen de gunstige ligging midden in de Europese (vers) markt, de goede infrastructuur, het hoge kennisniveau en de aanwezigheid van een innovatief en ondernemend bedrijfsleven ervoor dat de toekomstige concurrentiepositie van bijna alle sectoren binnen het agrocluster positief worden ingeschat. Hiermee vormt het cluster een stevige pijler voor de regionale economie. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), uitgevoerd in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland en het ministerie van LNV-directie Regionale Zaken Oost.

De verantwoordelijk gedeputeerden Jansen en Keereweer uit respectievelijk Overijssel en Gelderland, zijn van mening dat het rapport het grote belang van de landbouw en het agrocluster nu en in de toekomst nog eens duidelijk aangeeft. "De provincies zien hierin een duidelijke taak voor zichzelf weggelegd", meent gedeputeerde Jansen. "Wij kunnen bijvoorbeeld een bijdrage leveren aan het versterken van de samenwerking tussen de agroclusterpartijen en kennisinstellingen. De landbouw kan blijven rekenen op steun van de provincies Overijssel en Gelderland. In het kader van ILG (Investeringsbudget Landelijk Gebied) zullen wij er nog een tandje bij doen." Gedeputeerde Keereweer: "Maar het is primair de verantwoordelijkheid van de sector om zelf kansen in de markt te zien en te benutten. De overheden kunnen en willen hierbij een faciliterende en ondersteunende rol spelen." Directeur Generaal Bergkamp van LNV benadrukt: "De spelers in de regio kiezen voor samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven. Dat valt mij op. Dat is van cruciaal belang voor de ondernemer en zijn ontwikkelingsperspectief." Aandachtspunten
Naast de positieve toekomstverwachtingen signaleert het LEI ook dat de uitbreiding van de Europese Unie, de hervormingen van het Europese landbouwbeleid en het milieubeleid de concurrentiepositie onder druk zetten. Dit vraagt van het agrocluster een nog meer markgerichte aanpak en een sterke inzet op innovatie. Verder is het de vraag of de belangrijkste gebruiker van cultuurgronden, de melkveehouderij, in kwetsbare kleinschalige landschappen de noodzakelijke kostprijsverlaging en schaalvergroting kan realiseren. In de intensieve veehouderij is de ontwikkeling van duurzame locaties met voldoende groeipotentie een belangrijk aandachtspunt. Dit om de concurrentiepositie in Europa vast te kunnen houden. De positie van de akkerbouwsector is onzeker. Tegelijkertijd bieden de typische akkerbouwgebieden kansen voor de ontwikkeling van melkveehouderij, intensieve veehouderij en andere sectoren.

Aanpak
In het provinciaal beleid wordt alvast actief ingespeeld op toekomstige knelpunten. Het welslagen van de reconstructie is voor de primaire sector dus van groot belang. Beide provincies zetten daarom de komende jaren sterk in op de verbetering van de verkaveling van de grondgebonden landbouw, de ontwikkeling van duurzame locaties voor de intensieve veehouderij en de versterking van de rol van de landbouw als beheerder van het landschap, de zogenaamde groene diensten. Daarnaast willen beide provincies met LNV werken aan het versterken van kennis, innovatie en ondernemerschap in het agrocluster. Dit betekent voortbouwen op netwerkprojecten als Foodvalley, Betuwse Bloem en de A1-eiwitcorridor.

Het rapport van het LEI 'Agrocluster Oost in beeld, het economisch belang en de perspectieven van het agrocluster in Gelderland en Overijssel' is een eerste aanzet voor de regionale uitwerking van de landbouwvisie Kiezen voor Landbouw van minister Veerman. Om de perspectieven van het agrocluster in beide provincies in beeld te brengen, zijn de belangrijkste sectoren uit het cluster doorgelicht. Dit zijn de melkveehouderij, de intensieve veehouderij, de akkerbouw, de tuinbouw, de biologische landbouw en de verbrede landbouw. De provincies en LNV zullen op korte termijn met de verschillende partijen uit het agrocluster de onderzoeksresultaten bespreken. De samenvatting van de onderzoeksresultaten is te downloaden via www.overijssel.nl/agrocluster of www.gelderland.nl/agrocluster. Het uitgebreide WUR-LEI rapport staat op www.lei.wur.nl.

Informatie: Petra Timmer, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 425 23 18 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03 , of Marga Nijenhuis, afd.communicatie, tel. (026) 359 90 20, e-mailadres: m.nijenhuis@prv.gelderland.nl. Na kantooruren kunt u bellen met onze piketmedewerker, tel. (06) 50 27 30 53.


---- --