CD&V

SP.A MAAKT SPEL VAN RESOLUTIE OVER HANDEL IN KLEINE WAPENS

Vandaag keurt CD&V in de Senaat een resolutie goed die de regering een duidelijk mandaat meegeeft voor de VN-Toetsingsconferentie inzake het VN-actieprogramma ter preventie, bestrijding en eliminatie van de illegale handel in handvuurwapens en lichte wapens. Deze MR-resolutie werd reeds unaniem goedgekeurd in de commissie. Gisteren werd een soortgelijke resolutie, ingediend door de SP.a, gestemd in de Kamercommissie. CD&V onthield zich. CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle betreurt de manier waarop socialisten en liberalen in het Federale Parlement met deze problematiek omgaan.

Met de goedkeuring van de resolutie in de Senaat wil CD&V het signaal geven dat er dringend nieuwe stappen moeten gezet worden naar een effectieve bestrijding van de illegale handel in kleine wapens. CD&V pleit voor concrete initiatieven om onderhandelingen op gang te brengen over een internationale kaderovereenkomst inzake controle op makelaars en expediteurs in de wapenhandel. Het is van essentieel belang dat er op internationaal niveau normatieve standaarden worden ontwikkeld die de basis moeten zijn voor nationale wetgevingen.

Het is dan ook betreurenswaardig dat de SP.a over hetzelfde onderwerp een resolutie indiende in de Kamer. Hierdoor wordt het belang van de resolutie ondergeschikt gemaakt aan de profileringsdrang van de socialisten. Bovendien is de inhoud van de resolutie goedgekeurd in de senaat, veel concreter en gerichter als aanbeveling aan de regering.

Nathalie Muylle: "Op deze manier maken liberalen in de Senaat en de socialisten in de Kamer een spelletje van deze resolutie. In welke kamer wordt zo een resolutie als eerste gestemd? In de Kamer dienden we een amendement in om de oppervlakkige SP.a-resolutie sterker te maken. De socialisten gingen akkoord met de inhoud, maar namen het amendement niet aan omwille van de competitie tussen Kamer en Senaat. Voor CD&V primeert echter de inhoud en niet de geldingsdrang van de socialisten. Daarom zal CD&V de resolutie in de Senaat ten volle steunen en zich in de Kamer onthouden. Bovendien komt het voorstel van SP.a-Fractieleider Vandermaelen rijkelijk laat. De VN-conferentie gaat door op maandag 26 juni, maar over de SP.a-resolutie zal pas gestemd worden op 29 juni 2006."

Nathalie Muylle


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be