CD&V

EEN TWEETALIGHEIDSCOÔRDINATOR VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

Brussels Staatssecretaris voor Openbaar Ambt en Gelijke Kansen, Mevrouw Brigitte Grouwels (CD&V) heeft vandaag woensdag 21 juni 2006 haar beleid toegelicht met betrekking tot het bevorderen van de tweetaligheid in de diensten van het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Tweetalig zijn is sexy! De titel spreekt voor zich... De tweetaligheid in het Brussels Gewest is een positief gegeven en geen last, dat is de boodschap die zij wil overbrengen. Het is een verrijking, niet alleen voor de ambtenaren, voor een betere onderlinge samenwerking, maar ook voor de dienstverlening, voor een verbeterde relatie burger - overheid. Ook het imago en het professionalisme van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vaart wel bij een nog grotere tweetaligheid van het ambtenarenkorps, dus moraal van het verhaal, iedereen wint erbij !

Staatssecretaris Brigitte Grouwels doet een geheel aan positieve, creatieve initiatieven en voorstellen om het tweetalig taalgebruik in het Ministerie aan te moedigen:


1. Taallessen verbeteren

Er bestaat reeds een uitgebreid vormingsbeleid om de tweetaligheid te bevorderen in het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In 2005 volgden ongeveer 150 personeelsleden de Nederlandse of Franse taallessen, wat neerkomt op 10 % van het hele ambtenarenbestand van het ministerie. Toch blijkt uit een informele rondvraag dat een evaluatie van de inhoud, ritme en organisatorische aspecten zich opdringt. Er moet immers steeds naar gestreefd worden om de taallessen zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeften van de personeelsleden en zodoende een soepel en aantrekkelijk pakket aan te bieden aan de personeelsleden.


2. Taalgebruik stimuleren

De taallessen zijn één instrument ter bevordering van de tweetaligheid, maar ze zijn een maat voor niets indien er niet in de praktijk gewerkt wordt aan taaloefening en aan het opdoen van praktische taalkennis. De medewerkers van het ministerie mogen geen schroom hebben om de andere taal te gebruiken tijdens vergaderingen of tijdens werkgesprekken. Tweetaligheid moet gepromoot worden als iets "sexy", als een verrijking, ook cultureel gezien is dit juist een boeiend wederzijds gegeven, i.p.v een last. Er kunnen diverse manieren aangewend worden om tweetaligheid aan te moedigen, zoals bijvoorbeeld culturele initiatieven in de andere taal, taaltips of taalgrapjes, taalpeterschap, een interne communicatiecampagne,...


3. Voorbereiding op het mondelinge taalexamen

Eén op drie personeelsleden van het ambtenarenbestand heeft reeds de vereiste taalexamens met succes doorstaan en krijgt bijgevolg een taalpremie. Op zich is dit reeds een zeer positief gegeven! Een groot deel van de ambtenaren evenwel struikelt over het mondelinge gedeelte. Hiervoor zal een begeleiding aangeboden worden. De praktische uitwerking hiervan zal gebeuren door de tweetaligheidscoördinator.


4. Tweetaligheidscoördinator aanwerven

Om de hierboven beschreven en andere initiatieven uit te werken en te begeleiden wordt een tweetaligheidscoördinator aangeworven. Deze coördinator moet op continue wijze de tweetaligheid stimuleren in alle activiteiten en diensten van het ministerie. In eerste instantie zal deze coördinator een analyse en inventaris van de aanwezige behoeften moeten opmaken qua vorming, taalgebruik enz. Vervolgens zal hij op basis van deze analyse een realistisch actieplan ontwikkelen in goede samenwerking met alle betrokken diensten.


5. Taalpremies aanpassen

Om de tweetaligheid te stimuleren en de inspanningen van de ambtenaren om de andere taal aan te leren te belonen, voorzien de statuten van het ministerie en van de instellingen van openbaar nut in een tweetaligheidstoelage. Ongeveer één derde (32,8 %) geniet van deze taalpremie.

Om de tweetaligheid nog meer te bevorderen en ook om tegemoet te komen aan het regeerakkoord, dat bepaalt dat de tweetaligheidstoelage substantieel zal verhoogd worden, werkt Staatssecretaris Grouwels aan een hervorming van het berekeningssysteem van de taalpremie, met daaraan gekoppeld een opwaardering van de premie. Daarnaast zal zij ook contact zal opnemen met haar federale collega Reyndersom te onderzoeken of een gehele of gedeeltelijke vrijstelling van belasting van de taalpremie. Een andere mogelijkheid is een vrijstelling van bedrijfsvoorheffing in hoofde van de werkgever, om dan het vrijgekomen bedrag aan te wenden om de taalpremie te verhogen.


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be