Gemeente Utrecht


Utrecht, 23 juni 2006
Sw/59

Uitslag periodieke controle: gemeente rooit twee bomen

Uit de periodieke VTA (Visual Tree Assessment) van de gemeente is gebleken dat een boom in park Oog in Al en een boom aan het Geertebolwerk met spoed moeten worden gerooid. Beide bomen zijn ziek en hebben last van schimmels. Daardoor zijn zij een gevaar voor hun omgeving.

De boom in park Oog in Al (ter hoogte van het bruggetje bij de Kanaalweg) is een gewone beuk. Deze is naar schatting meer dan 120 jaar oud en heeft een stamomvang van 3.01 meter. De boom aan het Geertebolwerk (ter hoogte van huisnummer 25) is een treurwilg met een stamomvang van 1.76 meter. Op de plaats van de treurwilg komt geen nieuwe boom terug. In park Oog in Al wordt nog gekeken of in de buurt van de beuk een boom teruggeplaatst kan worden.

Visual Tree Assessment
Onderdeel van de zorgplicht voor bomen van de gemeente vormt de periodieke controle op zichtbare gebreken. Deze controle heet de VTA (Visual Tree Assessment). In Utrecht keurt de gemeente alle bomen vanaf een leeftijd van acht jaar. Het doel is te voorziene schade (door bomen veroorzaakt) voorkomen. De gemeente kan zo tijdig onveilige situaties bij bomen lokaliseren en het gevaar wegnemen door de bomen weer in goede conditie te brengen. Soms zijn de geconstateerde gebreken zo ernstig dat duurzaam handhaven niet meer mogelijk is en de veiligheid in het geding is. Alleen in dergelijke gevallen moeten bomen acuut worden veilig gezet of gerooid.