Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-344       |
|                                            |Arnhem|23 juni 2006   |
|                                            |,     |               |
KEEREWEER BEZOEKT VELUWS HERTENGEBIED UDDEL-NUNSPEET Gedeputeerde wil weerstand van boeren tegen herten in ecologische poorten verhelpen

'Het hert, daar komen de toeristen voor naar de Veluwe. En juist door medegebruik op graslanden kun je ze goed zien", zegt gedeputeerde Harry Keereweer. Hij is vandaag op bezoek geweest bij agrariërs in de Veluwse landbouwenclave Uddel-Elspeet. Daar gaat het al tien jaar goed tussen herten en boeren. Keereweer wil weten waarom de tolerantie voor herten in Uddel-Elspeet zo groot is, terwijl sommige agrariërs elders grote weerstand hebben tegen de komst van de grote grazers. De gedeputeerde neemt de zorgen van deze agrariërs over edelherten serieus en wil zich persoonlijk op de hoogte stellen van de problematiek.

Die problematiek is actueel nu de provincie de komende jaren acht ecologische poorten gaat bouwen die de Veluwse fauna -en dus ook herten- toegang moeten geven tot natuurgebieden buiten de Veluwe. Sommige boeren vrezen schade aan gewassen en de insleep van ziekten, ook de LTO heeft zorgen geuit. Bij de realisering van de poorten staat draagvlak voorop,.

In de landbouwenclave Uddel-Elspeet in het hart van de Veluwe is al jaren ervaring met gedoogovereenkomsten waarbij boeren worden gecompenseerd voor schade en medegebruik door herten. De agrariërs zijn tevreden over de huidige gang van zaken, zo bleek uit de gesprekken die Keereweer vandaag had in de landbouwenclave. Het enige kritiekpunt was dat de vergoeding onvoldoende rekening houdt met schade die pas na afloop van het landbouwseizoen merkbaar is. Sinds 2006 geldt de regeling voor de gehele landbouwenclave. Voor medegebruik van grasland wordt 110 Euro per ha vergoedt, voor groenbemester (tweede gewas dat in het voorjaar wordt ondergeploegd) 185 Euro per hectare. Voor maïs, bieten, aardappelen en granen, de andere favoriete gewassen van herten wordt de schade achteraf door het Faunafonds getaxeerd en vergoedt. Het Faunafonds valt onder het Ministerie van LNV.

De schade wordt voldoende gecompenseerd en ziekte-insleep blijkt in de praktijk niet voor te komen, zo bleek de gedeputeerde. Hij vindt de argwaan van agrariërs die nog nooit met herten te maken hebben gehad, begrijpelijk. "In Uddel-Elspeet was die argwaan er in het verleden ook. Nu merk ik daar een tolerantie voor de schade die herten veroorzaken. De boeren vinden de herten nu prachtige dieren. Zwijnen willen ze niet op hun land, herten graag."

In de weerstand tegen herten speelt mee dat er nog geen regeling is voor gebieden buiten de Veluwe. Agrariërs willen de zekerheid dat er een goede regeling is, voordat ze meewerken aan uitbreiding van het leefgebied. Ze willen daarbij niet achteraf pas weten wat voor vergoeding ze krijgen, maar willen een vast bedrag vooraf, weet Keereweer. De provincie dringt er met een brief bij de minister op aan dat er snel een regeling moet komen. De schade voor grasland en groenbemester zal afhankelijk zijn van het aantal herten dat de ecologische poorten gaat gebruiken, iets waar nu nog te weinig zicht op is. Keereweer heeft de minister voorgesteld om in de ecologische poort Havikerwaard met een experiment te beginnen om de migratie van herten te onderzoeken.



Provincie Gelderland