Gemeente Wunseradiel


Gemeente stelt noodverordening in werking
Omvangrijke opruiming van explosieven uit WOII nabij Hieslum

Witmarsum, 23 juni 2006
In de omgeving van Hieslum wordt op dit moment gewerkt aan de opruiming van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Het terrein moet vrijgemaakt worden van explosieven omdat de transportonderneming Gasunie uit Groningen de grond nodig heeft voor een nog aan te leggen ondergrondse gasleiding. Om onbevoegden op afstand te houden heeft burgemeester Th. R. Piersma deze ochtend een noodverordening opgesteld. De noodverordening treedt morgen in werking.

Eerder is uit detectieonderzoek van AVG Geoconsult Heijen BV gebleken dat het om een zeer omvangrijke klus zal gaan die in Nederland zelden voorkomt. De explosieven liggen in de grond nadat in 1945 een munitietrein van de Duitsers ontspoord is door toedoen van het Fries verzet. De trein is later door de geallieerden beschoten waarbij hevige explosies tot stand kwamen. Een deel van de munitie en restanten is toen in de grond terecht gekomen. Tot op heden zijn vooral granaten en restanten daarvan opgespoord. De explosieven worden op een later tijdstip onschadelijk gemaakt.

Noot van de redactie:

- Het is ten strengste verboden het gebied te betreden. Het terrein wordt bewaakt.
- Voor de media zal volgende week een moment vrijgemaakt worden om het terrein te bezoeken. Plaats en tijdstip zal op een later moment bekend gemaakt worden door de gemeente Wûnseradiel.

Einde persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Sander de Rouwe
Gemeente Wûnseradiel