Gemeente Berkelland


Mogelijkheden voor grafbedekkingen geharmoniseerd en verruimd

Per 1 januari 2006 zijn de tarieven van de gemeentelijke begraafplaatsen gelijkgetrokken. Vanaf heden zijn de mogelijkheden voor grafbedekkingen voor de gemeentelijke begraafplaatsen, vastgelegd in een uitvoeringsbesluit, ook zo veel mogelijk geharmoniseerd. Deze regels voor grafbedekkingen gelden voor nieuw aan te vragen vergunningen. Vooral voor de begraafplaats Sprakelberg zijn de wijzigingen ingrijpend. Op deze begraafplaats was het gebruikelijk dat slechts een deel van het graf voorzien mocht worden van een gedenkteken. De harmonisatie van de regels maakt het ook hier mogelijk dat allerlei grafbedekkingen binnen de maximale maten van 1 x 1 x 2 meter (breedte x hoogte x lengte) worden toegestaan.

Een tweede wijziging is dat aanvragen nu verdeeld worden in twee soorten: eenvoudige aanvragen en bijzondere aanvragen. De eenvoudige aanvragen zijn de aanvragen die voldoen aan de maten zoals die zijn weergegeven in onderstaande tabel. De aanvragen voor dit type grafbedekkingen zijn ook gemakkelijker geworden. Op het aanvraagformulier hoeft slechts ingevuld te worden: de naam en het adres van de aanvrager, de maximale maten (maximale hoogte, breedte en lengte) en er dient een eenvoudige schets of foto te worden ingestuurd.

Bij bijzondere aanvragen gaat het om aanvragen voor vergunningen voor grafbedekkingen die niet passen binnen de gestelde maten van de in de tabel genoemde eenvoudige grafbedekkingen maar waarvan de bedekking wel passend is binnen de inrichting van de begraafplaats. Deze omschrijving laat ruimte om de mogelijkheden op de begraafplaatsen zo veel mogelijk te gebruiken en niet vooraf allerlei beperkingen in te bouwen. Per aanvraag zal beoordeeld worden wat de mogelijkheden zijn op de gekozen plek. Voor een goede beoordeling zijn meer gegevens nodig. Een aanvraag voor een bijzondere grafbedekking zal dan ook meer gegevens moeten bevatten, zoals gebruikte materialen, fundering, afmetingen en verbindingen van verschillende onderdelen. Indien men bij leven al weet dat men iets bijzonders wil is het verstandig hier van tevoren overleg over te hebben. Het is dan mogelijk te zoeken naar een plek waar de wensen te verwezenlijken zijn en kan eventueel voorkomen worden dat later, op de plek van begraven, te weinig mogelijk is.

Hebt u vragen over dit onderwerp of wilt u graag meer weten dan kunt u bellen met de heer P. Busschers van de afdeling Beheer en Onderhoud, telefoon 0545-250 551.

Afmetingen

Grafbedekking eigen graven met uitzondering van de graven in de categorieën A, B nrs. 1 t/m 680 en C op de Drostenkamp

De grafbedekking, inclusief gedenkteken en beplanting, is vrij binnen de maximale maten van 200 cm (lengte), 100 cm (breedte) en 100 cm (hoogte).

Grafbedekking categorie A op de Drostenkamp

Het gedenkteken (liggende steen) heeft de vaste maten van 100 cm (lengte), 80 cm (breedte) en 10 cm(dikte). De beplanting wordt aangebracht door de beheerder; aanbrengen van eigen beplanting is niet toegestaan.

Grafbedekking categorie B nrs. 1 t/m 680 op de Drostenkamp

Het gedenkteken is vrij binnen de maximale maten van 10 cm (lengte), 100 cm (breedte) en 90 cm (hoogte) en staat op een voetstuk. De voet heeft de maximale maten van 15 cm (lengte), 100 cm (breedte) en 8 cm (hoogte). Omranding, afdekking en/of beplanting mogen aangebracht worden tot maximaal 50 cm voor het voetstuk en maximaal ter breedte van het voetstuk. Dit zijn de oude, bestaande maten.

Grafbedekking categorie C op de Drostenkamp

Als grafbedekking categorie B nrs. 1 t/m 680 met een maximale hoogte van 70 cm.

Grafbedekking urnenveldjes en urnenkelders op alle begraafplaatsen behalve de Drostenkamp

De grafbedekking heeft de maximale maten van 56 cm (lengte), 56 cm (breedte) en 56 cm (hoogte).

Grafbedekking urnenveldjes de Drostenkamp

De grafbedekking heeft de maximale maten van 50 cm (lengte), 50 cm (breedte) en 25 cm (hoogte).

Grafbedekking kindergraven

De grafbedekking, inclusief gedenkteken en beplanting, is vrij binnen de maximale maten van 120 cm(lengte), 80 cm (breedte) en 80 cm (hoogte).

Gedenksteentjes op pilaar bij asverstrooiveldjes

Gedenksteentjes hebben de vaste maten van 15 cm (hoogte), 15 cm (breedte) en 1 cm (dikte).

Na tien jaar worden deze steentjes verwijderd.

Mutatiedatum
23/06/2006