Time : 20:19:45
Date : 23 June 2006
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Oplossing voor contactlenzen Renu MoistureLoc (Bausch & Lomb)

Het Directoraat-Generaal Geneesmiddelen (DGG) van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid waarschuwt voor de verkoop op Internet van de oplossing voor contactlenzen Renu MoistureLoc, terwijl de onderneming Bausch & Lomb op 15 mei laatstleden wereldwijd het product teruggetrokken heeft omwille van besmettingsrisico's. Het DGG van de FOD Volksgezondheid vestigt opnieuw de aandacht op de risico's bij het gebruik van de lenzenvloeistof Renu MoistureLoc van de onderneming Bausch & Lomb. Omwille van de risico's op oogbesmetting door de schimmel Fusarium bij de gebruikers van deze oplossing, heeft de onderneming Bausch & Lomb op 15 mei 2006 wereldwijde het product uit voorzorg teruggetrokken. Het blijkt dat de oplossing voor contactlenzen Renu MoistureLoc nog te koop wordt aangeboden op verschillende websites op het internet.

De autoriteiten herinneren aan :

-De risico's van oogbesmetting waarvoor reeds gewaarschuwd werd door het DG Geneesmiddelen in de berichten van 24 mei 2006 en 12 april 2006 en die op de website www.health.fgov.be zijn gepubliceerd.
-Dat er in België tot nu toe twee gevallen zijn van oogbesmetting door Fusarium die mogelijk met het gebruik van de oplossing Renu Moistureloc verband houden.

-Dat personen die in het bezit zijn van de oplossing voor contactlenzen Renu MoistureLoc van Bausch & Lomb verzocht worden om het product niet meer te gebruiken. Zij kunnen het terugbrengen naar hun optieker en omruilen voor een alternatief produkt, zelfs wanneer het flesje begonnen is.

-Voorzichtigheid geboden is bij elke aankoop van een gezondheidsproduct op het internet. De distributiekanalen die voor de verkoop van gezondheidsproducten op het internet gebruikt worden, stemmen meestal niet overeen met de wettelijke trajecten die door de bevoegde instanties gecontroleerd worden. Onder deze voorwaarden, kunnen de kwaliteit van de producten, hun bewaringsvoorschriften, hun doeltreffendheid en hun veiligheid niet gegarandeerd worden. De aankoop van producten op het internet verhoogt het risico op verkeerd gebruik en biedt geen garantie op een gepaste behandeling zonder bijwerkingen.
Meer informatie is beschikbaar op de website www.health.fgov.be onder de rubriek Geneesmiddelen en Internet (HTML)

Contactpersoon :
Ann Eeckhout
Communicatieverantwoordelijke DG Geneesmiddelen
0495/23/71.69 - 02/227.55.97

Jan Eyckmans
Woordvoerder
FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 0495/25.47.24 - 02/524.90.45

URL: http://www.health.fgov.be

Link to Press Release - NL