Gemeente Tilburg

Datum
23 juni 2006

Tilburg : een nuchtere kijk op jeugd

Samenwerking tegen alcoholgebruik bij jeugdigen

Vanavond van 19.00 - 21.00 uur is er op initiatief van de gemeente Tilburg een actie gehouden om het alcoholgebruik onder jongeren in kaart te brengen. De actie werd uitgevoerd met medewerking van de politie, Novadic Kentron en Mc Donalds. Ongeveer 170 jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar werkten mee aan een enquête en blaastest. Als dank kregen zij van Mc Donalds een frisdrank naar keuze aangeboden.

De actie is onderdeel van een trapsgewijze aanpak waarmee de samenwerkende partijen hopen te bereiken dat het alcoholgebruik onder jeugdigen van 12-15 jaar sterk zal afnemen. Drankgebruik heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van jongeren. Uit gegevens van het Trimbos Instituut blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 1600 kinderen worden opgenomen voor letsel vanwege een ongeval, geweld of zelfmutilatie waarbij alcohol betrokken was. Kijkend naar de consumptie van alcohol en naar dronkenschap bij leerlingen van 15 en 16 jaar staat Nederlands op de derde plaats in Europa. Ook blijkt uit dit onderzoek dat alcohol op jonge leeftijd de belangrijkste determinant voor verlies aan kwaliteit van leven.

Tilburg neemt deze feiten erg serieus en wil het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Dit is tevens een van de maatregelen die voortvloeien uit het veiligheidsrapport van de commissie Fijnaut. Burgemeester Ruud Vreeman: ,,Minderjarigen horen niet dronken op straat rond te lopen. Ook de ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Ouders moeten weten wat hun kinderen aan het doen zijn. Van de horeca en supermarkten verwacht ik dat zij geen drank verkopen aan minderjarigen".

Vervolg

Nadat de gegevens uit deze actie zijn geïnventariseerd vinden er gesprekken plaats met betrokkenen, zoals supermarkten en de horeca. Later worden ouders van minderjarigen die in het openbaar dronken zijn, aangesproken op het gedrag van hun kinderen. Ook worden zij uitgenodigd om een oudercursus te volgen bij Novadic Kentron. Daarnaast wordt aan andere voorlichtingsmethoden gewerkt in het kader van De Veilige School en wordt er bezien of er in de strafafhandeling stringenter kan worden opgetreden.

Informatie voor de pers

Thomas Heesters, Bestuurswoordvoering, 013 - 542 99 52 (06-51 34 75 20).
Monique van der Blom, Communicatieadviseur , 013 - 542 98 70.

Bijlage: Enquête alcoholgebruik jongeren

---- --