ACTIE GIGA JOULE bereidt rechtszaak voor tegen ENECO

aGJ TEGEN te hoog ENECO-tarief stadsverwarming

HOUTEN, 20060624 -- Zo doen ze dat bij Eneco: bewoners in Houten-Zuid betalen nog steeds te veel voor de stadsverwarming! Stichting Actie Giga Joule heeft aan Eneco voorgesteld een lang lopend conflict over het Warmte-tarief op te laten lossen via arbitrage. Dit voorstel is door Eneco afgewezen. De stichting, die de belangen behartigt van ruim 400 huishoudens en enkele bedrijven / instellingen, rest nu weinig andere keus dan de gang naar de rechter. Met ondersteuning van een advocaat en enkele deskundigen zijn de voorbereidingen voor een rechtszaak inmiddels ter hand genomen.


Op de tariefstelling voor Warmte is het zogenaamde Niet-Meer-Dan-Anders-principe van toepassing. Dat wil zeggen dat de totale kosten van verwarming, warm water en koken niet hoger mogen zijn dan in de situatie waarbij de woningen voorzien zouden zijn van een eigen gas-aansluiting, een eigen (HR) CV-ketel en een gaskookplaat. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat huishoudens met stadsverwarming per saldo meer betalen dan huishoudens met gas. Dit is inmiddels ook doorgedrongen tot de Haagse politiek, vandaar dat gewerkt wordt aan een zgn. "warmtewet". Er is echter nog zeer veel onzekerheid over de snelheid waarmee die wet aangenomen gaat worden en de mate waarin de tarieven dan echt aan banden worden gelegd. Zeker is dat er onvoldoende of zelfs geen sprake zal zijn van terugwerkende kracht.

Stichting Actie Giga Joule is een jaar geleden opgericht door een aantal bewonersverenigingen, met steun van de gemeente Houten. Doel van de stichting is verlaging van de tarieven ?n schadevergoeding voor het teveel betaalde over de afgelopen jaren. Overleg met Eneco het afgelopen jaar, heeft er helaas niet toe geleid dat deze doelen dichterbij zijn gekomen. Omdat nog langer wachten op de warmtewet ook niet zinvol blijkt, is nu gekozen voor de gang naar de rechter.

Meer informatie is te vinden op www.ActieGJ.nl.



Stichting Actie Giga Joule