Ingezonden persbericht


Nieuw Land toont poldergeschiedenis tijdens het Hydron Waterfestival!

Laat je fotograferen als polderpionier.

Zaterdag 24 en zondag 25 juni is het weer zover. Dan vindt voor de tiende maal het succesvolle Hydron Waterfestival plaats aan de kust van Lelystad. Nieuw Land zal in het kader hiervan extra lang geopend zijn op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni voor een speciaal kortingstarief van slechts ¤ 2,00. Daarnaast is er de mogelijkheid om foto's te laten nemen aan boord van een enorme landbouw trekker.

Bezoekers van het waterfestival kunnen ook even bij Nieuw Land 'binnenwandelen' om wat cultuur op te snuiven en de geschiedenis van de polder te beleven. Het centrum biedt zes verschillende tentoonstellingen waaronder het onlangs opgestelde wrak van een zeventiende eeuws schip dat op de polderbodem werd gevonden. Nieuw Land is op zaterdag geopend van 11.30 uur tot 22.00 uur en voor zowel kinderen als volwassenen toegankelijk voor de gereduceerde toegangsprijs van ¤ 2,00 per persoon. Op zondag is het museum van 11.30 uur tot 17.00 uur geopend. Nieuw Land is voor deze gelegenheid ook toegankelijk direct vanaf de dijk. Bij die ingang staat een enorme Massey Ferguson trekker opgesteld, die ooit werd gebruikt bij de ontginning van het nieuwe land. Wie het Hydron Waterfestival bezoekt krijgt nu de unieke gelegenheid zich te laten fotograferen achter het stuur van dit imposante pionierswerktuig. Na de drooglegging van de Zuiderzee was het de taak van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders om de grond te ontginnen en geschikt te maken voor landbouw en bewoning. Het zogenoemde 'grootlandbouwbedrijf' van de RIJP - die ook wel de 'grootste boer van West-Europa' werd genoemd - teelde op grote schaal ontginningsgewassen zoals koolzaad. Wie de begintijd van de polders heeft meegemaakt, kan zich ongetwijfeld de eindeloze bloeiende koolzaadvelden herinneren. De tentoongestelde Massey Ferguson was één van de zware machines die de RIJP inzette om de grond voor dit doel te bewerken. Bij de trekker zal voor de geïnteresseerden iemand aanwezig zijn die veel kan vertellen over de bijzondere historie van dit werktuig.

Optreden Harmonieorkest
Behalve de extra lange opening en de mogelijkheid om foto's te laten nemen vindt er bij Nieuw Land op zondag om 14.00 uur ook een optreden plaats van het Harmonieorkest uit Lelystad.De toegang hiervoor is gratis. Het Harmonieorkest treed ook op 1 juli op in Nieuw Land. Dan vindt van 13.00 -16.30 uur de Workshop scholenproject "Met De Muziek Mee" plaats. De dag wordt afgesloten met een concert. Ook hiervan is de toegang gratis!

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Bernadette Girard, telefoon (0320) 225904 of mailen naar b.girard@nieuwlanderfgoedcentrum.nl