Gemeente Roermond

'Sonata', schilderijen van Henry Luyten

Fragment uit 'Sonata' van Henry Luyten. Kijk beneden voor een afbeelding van het hele schilderij Schilder Henry Luyten aan het werk.

Van 24 juni tot en met 24 september 2006 kunt u in het Stedelijk Museum Roermond de expositie "Sonata" bezichtigen. "Sonata" is een schilderijententoonstelling van Henry Luyten, een van de drie meest beroemde Roermondse kunstenaars die zijn levenlang in Vlaanderen werkte.

Henry Luyten (1859 - 1945) is geboren in Roermond en volgt zijn kunstvakopleiding in Antwerpen, net als eerder zijn stadsgenoot de architect Pierre Cuypers. Uiteindelijk vestigt Luyten hij zich als kunstenaar in Brasschaat bij Antwerpen. Zijn werk is verwant aan het impressionisme en aan de Haagse School. Rond 1900 opent hij hier zijn schildersschool, met leerlingen uit heel Europa en de Verenigde Staten. Zijn werk is internationaal geliefd en wordt geëxposeerd in Den Haag, Amsterdam, Brussel, Gent en door heel Europa o.a. in Dresden, Berlijn, Köln, Wenen en Barcelona. Luyten legt met de schenking van een groot aantal schilderijen de basis voor het huidige Stedelijk Museum Roermond, dat in augustus 1932 als het 'Gemeentemuseum Hendrik Luyten - Dr. P.J.H. Cuypers' wordt geopend.
* Klik hier voor meer informatie over Henry Luyten op deze site

Opening op 25 juni

Zondag 25 juni om 15.00 uur opent de schilderijententoonstelling "Sonata" in het Stedelijk Museum Roermond. Ridsert Hoekstra, conservator van dit museum zal de tentoonstelling inleiden met een toelichting op Henry Luyten en de schilderkunst van zijn tijd. "Sonata" laat vele werken uit een particuliere verzameling zien die geselecteerd zijn op de verschillende thema's in het werk van Henry Luyten. De selectie is gegroepeerd rond twee werken uit de eigen verzameling van het Stedelijk Museum Roermond: het reusachtige drieluik 'De Werkstaking' over de mijnwerkersstaking in de Borinage rond 1886 en 'Sonata' van 1907 waarop de schildersleerlingen van Luyten zijn afgebeeld luisterend naar een pianoconcert in de salon.

Zomeravondconcerten

In de grote expositiezaal zijn er drie zomeravondconcerten met 19de en 20ste eeuwse kamermuziek van o.a. de Belgische componisten Lodewijk Mortelmans en Peter Benoit en ook van Schubert, Fauré, Beethoven en Debussy. De concerten starten om 20.00 uur. Vooraf reserveren is gewenst.

* 12 juli: Jozef de Beenhouwer, piano en Marien van Staalen, cello
* 26 juli: Nicole Heijnen, dwarsfluit en Richard Bonné, klarinet
* 9 augustus: Narziss und Goldmund pianotrio: Wietse Beels, viool, Mieke de Lauré,cello en Piet Kuijken, piano.

"Sonata" , schilderijen van Henry Luyten 24 juni t/m 24 september 2006

Stedelijk Museum Roermond

adres: Andersonweg 4
6041 JE Roermond

telefoon: 0475 - 333496

fax: 0475 - 336299

e-mail: museum@roermond.nl
Klik hier voor een routebeschrijving (nieuw venster)

Openingstijden: Dinsdag tot en met vrijdag: 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen:14.00 - 17.00 uur

'Sonata' van Henry Luyten:

Publicatiedatum: 13.06.2006 Bijgewerkt: 13.06.2006