Radboud Universiteit Nijmegen


Ma 26-06-2006 Zelfsturende teams in thuiszorg efficiënt en succesvol 15:30 uur Drs. M. Almekinders (Managementwetenschappen) Titel proefschrift: Teams beter thuis in thuiszorg? Resultaatverbetering in thuiszorg met behulp van sociotechnische organisatievernieuwing Promotor: Prof. dr. ir. P.J.L.M. van Amelsvoort Copromotor: Dr. A.E.S. Sijben (ABC/Opes bv, Velp) E-mail: m.almekinders@planet.nl

Thuiszorgorganisaties staan in een dynamische omgeving met een vergrijzende bevolking onder toenemende druk om te voldoen aan steeds hogere prestatie-eisen. Uitvoerend werk in de thuiszorg is solistisch van aard en vindt plaats in het huis van de klant. Managementwetenschapper Matthijs Almekinders laat zien dat invoering van een teambased organisatieconcept in een thuiszorgorganisatie tot verbeteringen leidt. In zijn proefschrift laat hij zien hoe bij een grote thuiszorgorganisatie een sociotechnisch teambased concept van organiseren met succes is geïmplementeerd en daadwerkelijk leidt tot verbeteringen. De productie en efficiëncy van zelfsturende teams in het onderzoek is substantieel hoger dan in de traditioneel georganiseerde controlegroep, de waardering van de klanten is groter en zelfsturende teams bereiken betere resultaten. Matthijs Almekinders ('s Heer Arendskerke, 1955) is ondernemer in de thuiszorg. Hij studeerde toegepaste huishoudwetenschappen, bedrijfskunde en bedrijfswetenschappen. Zijn promotie werd begeleid vanuit het Institute for Manament Research van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --