Ingezonden persbericht


Initiatiefnemers Cafe Femenino op bezoek bij Cordaid

Graag wil ik u attent maken op het bezoek van Gaylene and Garth Smith aan Cordaid op maandag en dinsdag 26 en 27 juni. Gaylene en Garth Smith zijn de oprichters van OPTCO, Organic Products Trading Company, een in de VS gevestigd bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de handel van door kleine boeren op organische wijze verbouwde koffie.

OPTCO is initiatiefnemer is van Cafe Femenino, een door vrouwen uit Peru geproduceerde biologische koffie. De koffie wordt net iets duurder verkocht dan de fair trade prijs. Cafe Feminino is daarnaast een merk. Dit extra inkomen gaat direct terug naar de koffieboerinnen, die zelf beslissen waar ze dit extra inkomen voor gebruiken. Momenteel produceren zo'n 500 vrouwen uit Peru de Cafe Femenino. Cordaid financiert momenteel een nieuw programma van OPTCO om Cafe Femenino uit te breiden naar andere landen. Hierbij wordt ook gekeken naar trainingen voor de vrouwen om de kwaliteit van de koffie te verbeteren. Cafe Femenino is er uiteindelijk op gericht om de (economische) zelfstandigheid van vrouwelijke koffieproducenten te verbeteren.

OPTCO heeft haar afzetmarkt met name in de VS, levert daarbij aan koffiebranders en koopt haar producten rechtstreeks in van boerenorganisaties in verschillende landen (vooralsnog alleen) in Latijns-Amerika. De afdeling Finance (leningen en (micro)kredieten) van Cordaid ondersteunt OPTCO omdat het deze organisatie aan werkkapitaal ontbreekt om deze boeren van voorfinanciering te voorzien. Reguliere banken zijn nog niet bereid financiering te verstrekken voor een dergelijk doel.

Met een in 2002 verleende garantie door Cordaid werden 2000 kleine boeren bereikt. Momenteel ondersteunt Cordaid een project van OPTCO waarbij in totaal aan ruim 3.000 boeren voorfinanciering wordt verstrekt. Deze boeren komen uit Peru, Bolivia, Guatemala, Colombia, de Dominicaanse Republiek en El Salvador. Hierdoor stijgt het inkomen van de boeren, worden ze minder arm en verbetert hun leven.

Gaylene en Garth Smith zijn graag bereid om interviews te geven. Mocht u geinteresseerd zijn in een interview, neem dan contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Mariska Smolders

Mariska Smolders
Persvoorlichter Cordaid

Postbus 16440
2500 BK Den Haag
Bezoekadres: Lutherse Burgwal 10
tel.: +31 (0)70 31 36 278
mobiel: +31 (0)6 53428003

website: http://www.cordaid.nl

Cordaid is de drijvende kracht achter Memisa, Mensen in Nood en Vastenaktie. Cordaid zet zich met hart en ziel in om armoede en onrecht te bestrijden. Geef ons werk een kans. Want de wereld is van iedereen. Meer weten? Bezoek onze nieuwe website: www.cordaid.nl