Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Riek Bakker bezoekt AJC en houdt Aletta Jacobslezing (20 juni 2006)

Op 8 maart jl. kreeg de stedenbouwkundige en tuin- en landschapsarchitecte Riek Bakker de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Op maandag 26 juni aanstaande bezoekt zij Hoogezand-Sappemeer. Zij is dan eerst te gast bij het Aletta Jacobscollege.

Daar is zij aanwezig bij de uitreiking van de lokale Aletta Jacobsprijs aan zeven leerlingen van groep 6 VWO. Aansluitend brengt zij een bezoek aan het Museaal Centrum in Sappemeer en houdt zij 's avonds een lezing in de Koepelkerk te Sappemeer.

Op maandag 26 juni 2006 zal Riek Bakker een bezoek brengen aan de leerlingen van het AJC. Deze leerlingen van 5 HAVO en 6 VWO hebben meegedaan aan een project, waarin zij de thematiek van Aletta Jacobs hebben verbonden aan de persoon van Riek Bakker. Op deze dag worden de oorkondes en de lokale Alleta Jacobsprijs officieel overhandigd aan de leerlingen door de voorzitter van de jury, mevrouw Doelman-Pel en de burgemeester van Hoogezand-Sappemeer, mevrouw Salet. Deze leerlingen zijn: Niels van der Werf, Paulien Kreuger, Vibeke Bruinenberg, Licette Liu, Mathijs Lip, Nienke Bakker en Lynn Wilbrink.

Mevrouw Bakker zal op deze middag een reactie geven op de presentaties van de leerlingen en op de creaties van de leerlingen van 3 HAVO en 3 VWO. Zij hebben zich beziggehouden met de `Remake van Aletta'. Via foto's, tekeningen en collages geven zij aan wat er met het oude AJC moeten gebeuren..

Vervolgens brengt Riek Bakker een bezoek aan het Museaal Centrum van Hoogezand-Sappemeer. Onderdeel van dat centrum is de voormalige Rijks HBS, de school die Aletta Jacobs bezocht. Vervolgens zal Riek Bakker in de Koepelkerk een inleiding geven, waarin zij verbindingen probeert te leggen tussen haar eigen werk en carrière en het gedachtegoed en de wereld van Aletta Jacobs. De gemeente probeert met deze eerste Aletta Jacobs-lezing een stimulans te geven voor verdere lezingen in de toekomst waarin het gedachtegoed van Aletta Jacobs onder de aandacht gehouden wordt.

Programma

Aletta Jacobscollege, locatie Nieuweweg 4, Hoogezand

16.00 uur Welkomswoord mevrouw Ekamper, lid van de directie AJC

16.05 uur Burgemeester Salet geeft toelichting op de twee Aletta Jacobsprijzen (RUG en gemeente HS) en het bezoek van mevrouw Riek Bakker aan het AJC

16.15 uur Aanvang markt: leerlingen van 3 HAVO/VWO hebben zich in groepjes bezig gehouden met het thema `Remake van Aletta'. Via foto's, tekeningen, collages geven zij aan wat er met het oude AJC zou moeten gebeuren. Tien groepen kunnen hun denkwerk tonen. Op die markt staan ook de 5 HAVO-groep en de 6 VWO- groep die hun presentatie nader toelichten.

17.00 uur Mevrouw Bakker geeft een reactie op hetgeen ze heeft gezien en leidt discussie

17.15 uur Prijsuitreiking lokale AJ-prijs aan 6 VWO en het bedanken van de 5 HAVO-groep

17.30 uur Afsluiting

Vertrek naar Museaal Centrum in oprichting in Sappemeer (voormalige Rijks HBS)

Koepelkerk, Sappemeer

19.00 uur Start bijeenkomst: Inleiding van mevrouw Bakker waarin zij verbindingen probeert te leggen tussen haar werk en carrière en het gedachtegoed van de wereld van Aletta Jacobs.

20.30 uur Einde bijeenkomst