Gemeente Leeuwarden

PvdA PvdA

PvdA: Hoog tijd voor gemeentelijke monumentenlijst

Bron: PvdA Leeuwarden (26-06-2006)
Schriftelijke vragen van de fractie van de Partij van de Arbeid Leeuwarden aan het college van burgemeester en wethouders als bedoeld in artikel 41 van het reglement van orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden.
Leeuwarden, 16 juni 2006

Al jaren wordt in de gemeente Leeuwarden gepraat over de bescherming van boerderijen in het buitengebied die niet op de Rijksmonumentenlijst staan. Op de rijkslijst staat maar een beperkt aantal boerderijen. Zelfs de oudste boerderij van Leeuwarden, de boerderij van de familie Jongbloed op Noordeind onder Wytgaard staat niet op de lijst. In deze boerderij bevindt zich nota bene muurwerk van klostermoppen en rooswinkels.

Nog steeds worden in de gemeente boerderijen gesloopt.Vrij recent is er in Zuiderburen een boerderij tegen de vlakte gegaan. Weliswaar net buiten de gemeentegrens wordt momenteel de prachtige boerderij Lyts Hemriksein gesloopt om plaats te maken voor de Leeuwarder Manege. Dit in het kader van wat de Volkskrant recent de horsificatie van Nederland noemde. In deze monumentale boerderij bevonden zich zelfs nog een tegeltableaux. Verdwenen!

De afbraak van andere, niet beschermde boerderijen dreigt.

Dit als inleiding. Nu de vragen.


1. Wat heeft de gemeente Leeuwarden tot nu toe gedaan om de sloop van niet beschermde boerderijen en andere belangrijke vormen van landelijke bouwkunst te voorkomen?
2. Welke maatregelen zijn in voorbereiding?
3. Beschikt de gemeente over een goede en actuele documentatie van de landelijke bouwkunst in het buitengebied. (Ik bedoel niet het MIP en het MSP, dat is via de "fietsmethode" tot stand gekomen, maar b.v. een onderzoek zoals de gemeente Groningen momenteel uitvoert)?

4. Wordt het niet tijd dat de gemeente Leeuwarden, in navolging van tal van andere gemeenten in Nederland, een eigen monumentenverordening vaststelt en ook een gemeentelijke monumentenlijst instelt? Voorbeelden zijn er genoeg voor handen.
5. Hoe kan op korte termijn voorkomen worden dat in Zuiderburen en de Zuidlanden plotseling weer boerderijen gesloopt worden?

In afwachting van uw beantwoording,

Namens de PvdA-fractie Leeuwarden,
Hendrik ten Hoeve.